Jaguar Forum banner

Akumulator się nie ładuje i kod błędu P065C-01

57K views 318 replies 19 participants last post by  xf_phil  
#1 ·
Drodzy Państwo,

Czy naprawdę muszę wymienić alternator?
Dziś mój Jag pokazał lampkę ostrzegawczą akumulatora z komunikatem "Akumulator się nie ładuje".
Moje akumulatory mają 2 lata. Ten błąd jest wyświetlany po raz pierwszy.
Duży miał od 11,9 V do 12,2 V, gdy silnik pracował lub nie. Sprawdziłem prąd. Nawet przy włączonym silniku
Jag rozładowuje duży akumulator (akumulator 1). Akumulator 2 jest ładowany podczas pracy silnika. Ale napięcie
jest za niskie. Poniżej 14,0 V.
Powinienem zmierzyć min. 14 V od bloku silnika do bieguna dodatniego akumulatora 1 podczas pracy silnika. Prawda?
Jeśli nie, alternator jest uszkodzony. Prawda?
Proszę, powiedz mi coś w stylu "To tylko przepalony bezpiecznik reflektora" :cool:

Miłego wieczoru
Dirk

#5 ·
Dzięki Popeye. Więc muszę zacząć mierzyć wyjście bezpośrednio przy generatorze :confused: Łatwy dostęp.... :rolleyes:. Może tryb testowy, jak opisał @PeteA w innym wątku, pokaże jakieś inne szczegóły? Nie jestem zbyt przekonany, ponieważ sdd nie mógł wykonać testu bms ani baterii. Kończy się błędem "nie można wykonać tego testu" po 20 sekundach. :(

#7 ·
Dzięki Popeye. Więc muszę zacząć mierzyć wyjście bezpośrednio przy generatorze :confused: Łatwy dostęp.... :rolleyes:. Może tryb testowy, jak @PeteA opisał w innym wątku, pokaże jakieś inne szczegóły? Nie jestem zbyt przekonany, ponieważ sdd nie mógł wykonać testu bms ani baterii. Kończy się błędem "nie można wykonać tego testu" po 20 sekundach. :(

Dirk
Twoja pamięć jest lepsza niż moja Dirk!

I jak mówi Popeye, najpierw zmierz na akumulatorach, to szybkie i łatwe, a także upewni się, że samochód mówi prawdę, a nie wysyła cię na szaloną pogoń, prawdopodobnie tak nie jest, ale warto to szybko sprawdzić.

#8 ·
Dziękuję do tej pory...."wygibasy"...fajnie...jeszcze tego nie wiedziałem :) . Po niemiecku mówi się "Nie ma potrzeby stawać na rękach" :)

Zatem wczoraj zrobiłem właściwe rzeczy :)
Zmierzylem oba akumulatory na ich zaciskach. Prąd jest mierzony za pomocą cęgów prądowych, a kierunek (ładowanie lub rozładowywanie) został sprawdzony i uwzględniony:)
Silnik nie pracuje:
  • akumulator 1 (duży) = 11,99 V
  • akumulator 2 (pomocniczy) = 13,74 V
  • prąd rozładowania akumulatora 1 = 500 mA
  • prąd rozładowania akumulatora 2 = 170 mA
Silnik pracuje przez około 1 minutę i zmierzono przy włączonym silniku:
  • akumulator 1 spada do 9,9 V podczas rozruchu (dobra wartość :))
  • akumulator 1 po 1 minucie = 11,70 V
  • prąd rozładowania akumulatora = 21 A
  • akumulator 2 = 14,2 V
  • prąd ładowania akumulatora 2 = 1,2 A
  • Napięcie od bloku silnika do zacisku dodatniego akumulatora 1 = 12,35 V

Z mojego punktu widzenia generator jest martwy :(

Dirk

#11 ·
Dziękuję do tej pory...."wygibasy"...fajne...jeszcze tego nie wiedziałem :) . Po niemiecku mówi się "Nie potrzeba stawać na rękach" :)

Więc wczoraj zrobiłem właściwe rzeczy :)
Zmierzylem oba akumulatory na ich zaciskach. Prąd jest mierzony za pomocą cęgów prądowych, a kierunek (ładowanie lub rozładowywanie) został sprawdzony i uwzględniony:)
Silnik nie pracuje:
  • akumulator 1 (duży) = 11,99 V
  • akumulator 2 (pomocniczy) = 13,74 V
  • prąd rozładowania akumulatora 1 = 500 mA
  • prąd rozładowania akumulatora 2 = 170 mA
Silnik pracuje przez około 1 minutę i zmierzono z uruchomionym silnikiem:
  • akumulator 1 spada do 9,9 V podczas rozruchu (dobra wartość :))
  • akumulator 1 po 1 minucie = 11,70 V
  • prąd rozładowania akumulatora = 21 A
  • akumulator 2 = 14,2 V
  • prąd ładowania akumulatora 2 = 1,2 A
  • Napięcie od bloku silnika do zacisku plus akumulatora 1 = 12,35 V

Z mojego punktu widzenia, generator jest martwy :(

Dirk
Z tego wynikałoby, że istnieją dwa oddzielne zasilania z generatora do akumulatorów, nie sądzę, żebym to wiedział.. ale wtedy nie masz już XF..

Zdecydowanie brzmi to tak, jakby generator przeszedł zbyt wiele wygibasów i teraz jest martwy/umiera..

:D

#10 ·
Masz rację. Wciąż nie jestem pewien, czy powinienem kupić część do Jaguara, czy część z rynku wtórnego. Nie najtańsza, ale nawet jeśli kupię drogą część z rynku wtórnego, to wciąż połowa ceny części do Jaguara.
400 EUR część z rynku wtórnego vs. 880 EUR część do Jaguara.

Dirk

#17 ·
Po
Masz rację. Wciąż nie jestem pewien, czy powinienem kupić część Jaguara, czy część z rynku wtórnego. Nie najtańsza, ale nawet jeśli kupię drogą część z rynku wtórnego, to wciąż połowa ceny części Jaguara.
400 EUR z rynku wtórnego vs 880 EUR część Jaguara.

Dirk

część z rynku wtórnego z przyzwoitą gwarancją byłaby moim wyborem.

[/QUOTE

#12 ·
Wykręty są główną przyczyną :) Wszystkie pomiary są wiarygodne, z wyjątkiem 14,2 V z akumulatora 2. Właśnie zmierzyłem to ponownie przed podłączeniem CTEK. W rzeczywistości to tylko 13,7 V. Ale to akumulator Exide EK151 12V. Wydaje się, że jest tam podwyższający napięcie. Nawet reakcja systemu zarządzania jest ok. Ładowanie akumulatora 2 akumulatorem 1 podczas pracy silnika. Ok, może to jest wiarygodne tylko dla mnie, ponieważ na zewnątrz jest ciepło i słonecznie, weekend, ciasto, wino,..... :cool: . Wcześniej tego dnia opuściłem domowe biuro i odwiedziłem mojego Indy'ego za rogiem. Nie może zamówić generatora. Jego dostawcy nie mają go w magazynie i nie mogą go zamówić. Więc zamówię część i zagramy w kości, kto to zmontuje :) @PeteA Próbowałem wejść w tryb testowy inżynieryjny......Nie udało mi się.......wykręty? :) Problem z ładowaniem akumulatora

#13 ·
Druga bateria nie powinna stanowić problemu, jest używana tylko wtedy, gdy włącza się S/S, aby na chwilę zasilić „inne” urządzenia elektryczne, gdy główna bateria ma ponownie uruchomić samochód.

#15 ·
Jest punkt połączeniowy pod prawym nadkolem (w pobliżu zbiornika spryskiwacza). Jeśli dokonasz odczytu z tego miejsca przy włączonym silniku, powinieneś otrzymać napięcie wyjściowe alternatora! Łatwiej niż próba dostania się do tyłu alternatora.
Dzięki! Sprawdzę to.

#27 ·
Fitted a Lucas from ecp ((£240) and all good so far 😂
Dziękuję Lomond.
Dlatego się zastanawiam. Na Autodoc znalazłem generator Lucas. Z 150A. Odpowiedni dla 3.0D z 275KM. Ale instrukcja warsztatowa mówi, że musi to być generator 220A. Mieszające. Ale może to być błąd w instrukcji warsztatowej.

Image

Image

Dirk

#24 · (Edited)
Dirk, miałem problem z moją baterią, która ciągle traciła napięcie (poniżej 12 V).
Odkryłem, że miałem coś, co nazywa się "pasożytniczym poborem prądu z akumulatora". (poszukaj tego)
Przy twoim poborze 500mA, myślę, że możesz mieć to samo.
Mój problem wynikał z usterki w połączeniu kamery samochodowej. Dużo tańsze i łatwiejsze do naprawienia niż nowy alternator.
Mam nadzieję, że będziesz miał tyle szczęścia co ja.

Paul.

P.S. Powinienem wspomnieć, że 5 miesięcy po tym miałem większe problemy - BRAK elektryki.
Musiałem mieć nowy BCM - moduł sterowania nadwoziem - zamontowany. Zastanawiam się, czy były ze sobą powiązane?

#26 ·
Dirk, miałem problem z moją baterią, która ciągle traciła napięcie (poniżej 12 V).
Odkryłem, że miałem coś, co nazywa się "pasożytniczym poborem prądu z akumulatora". (poszukaj tego)
Przy twoim poborze 500mA, myślę, że możesz mieć to samo.
Moim problemem była usterka w połączeniu kamery samochodowej. Dużo tańsze i łatwiejsze do naprawienia niż nowy alternator.
Mam nadzieję, że będziesz miał tyle szczęścia co ja.

Paul.

P.S. Powinienem wspomnieć, że 5 miesięcy po tym miałem większe problemy - BRAK elektryki.
Miałem wymieniony nowy BCM - moduł sterowania nadwoziem. Zastanawiam się, czy były ze sobą powiązane?
Cześć Paul,
Będę o tym pamiętał. Sprawdzę ponownie rzeczywisty prąd spoczynkowy. Myślę, że zmierzyłem 500 mA za wcześnie. Następnym razem poczekam pół godziny, aby wszystkie moduły mogły przejść w stan uśpienia. Ponieważ mam system bezkluczykowy, prąd spoczynkowy będzie nieco wyższy w porównaniu z systemem bezkluczykowym.
Życzę miłej i, miejmy nadzieję, słonecznej soboty.
Dirk

#43 ·
Wiele narzędzi diagnostycznych pokaże napięcie na porcie OBD.

Wąchaj swój alternator, czy czuć zapach spalenizny elektrycznej w okolicy?

Właśnie zamontowałem alternator, do którego się odwołujesz powyżej, pokazany tutaj ze starym.
Stary był zwarty do masy na 2 z 3 uzwojeń.
Mój samochód jest znacznie starszy i ma 2.7..
View attachment 192906
Dziękuję za zdjęcia. Sprawdziłem swój za pomocą kamery endoskopowej. Mam dokładnie ten sam typ Denso. Myślę więc, że w instrukcji jest błąd. Ten typ to alternator 150A.

Dirk

#29 ·
Alternator prawdopodobnie uległ awarii z powodu poboru nadmiernego prądu. Dlatego doradziłbym alternator o dużej wydajności. Zawsze zwracam uwagę na prąd, który pobieram z mojego, to znaczy wyłączam niektóre systemy, gdy występują duże obciążenia, na przykład podczas deszczu i zimnej pogody z wycieraczkami, ogrzewaniem szyby, reflektorami itp. Wyłączam ogrzewanie szyby tak szybko, jak to możliwe i ogrzewanie tylnej szyby. Przy niskich obrotach silnika i dużym poborze prądu diody w generatorze będą miały mniejsze chłodzenie i się nagrzeją, co skróci ich żywotność. Jeśli ulegną zwarciu, będziesz miał duży problem. Wybrałbym 220A.

#32 ·
Nieszczęścia chodzą parami Dirk! (Link do Google z wyjaśnieniem, jeśli jeszcze nie słyszałeś tego wyrażenia). Z drugiej strony, wkrótce będziesz miał błyszczący, nowy CTEK, nie zapomnij podłączyć ujemnego zacisku widełkowego do punktu na podwoziu, a nie do akumulatora, jeśli wybierzesz stałe połączenie.

• Like
Reactions: Gav
#33 ·
Dzięki Pete ;) Masz rację. Pojechałem pociągiem do następnego większego miasta ze sklepem z narzędziami. Pociąg nie przyjechał... był zepsuty.... :poop: moja córka mnie podwiozła swoim Corsą :) W końcu kupiłem ctek mxs 5 za 40% więcej niż przez internet :rolleyes:. Myślę, że lepiej byłoby wypić kawę i się zrelaksować, zamiast dzisiaj cokolwiek naprawiać ;). Dirk

#35 ·
Dzięki Pete ;)
Masz rację. Pojechałem pociągiem do następnego większego miasta ze sklepem z narzędziami. Pociąg nie przyjechał... był zepsuty .... :poop: moja córka podwiozła mnie swoim Corsą :)
Ostatecznie kupiłem ctek mxs 5 za 40% więcej niż przez internet :rolleyes:. Myślę, że lepiej byłoby wypić kawę i się zrelaksować, zamiast dzisiaj cokolwiek naprawiać ;).
Dirk
To niefortunne Dirk.
Kupiłem zasilacz impulsowy 30A 12V, aby utrzymać działanie akumulatora, gdy używam SDD i używam go do ładowania akumulatorów. Uważnie to jednak obserwuję.
Zakładam, że sprawdziłeś napinacz paska napędowego akcesoriów i pasek się nie ślizga? Myślę, że zostało to zrobione stosunkowo niedawno?
Czy sprawdziłeś również bezpiecznik mega na górze prawego tylnego nadkola za wykładziną bagażnika?

#34 ·
FFS!!.. Pewnie nie zawracałbym sobie głowy kupowaniem losu na loterię w tej chwili, gdybym był tobą Dirk!.. 🙃

Czy mogę zaproponować trochę Whisky, Whiskey lub Brandy do kawy i łatwy popołudniowy film w telewizji z nogami do góry?.. :)

• Like
Reactions: sandmaennle
#36 ·
FFS!!.. Prawdopodobnie nie zawracałbym sobie głowy kupowaniem losu na loterię w tej chwili, gdybym był tobą Dirk!.. 🙃

Mogę zasugerować trochę Whisky, Whiskey lub Brandy w kawie i łatwy popołudniowy film w telewizji z nogami do góry?.. :)
(y)(y)(y)

#38 ·
Cześć Dirk, chociaż nie jest to genialne, to zdjęcie pokazuje położenie bezpieczników mega:
Image

Pudełko ze wszystkimi bezpiecznikami to RJB (tylna skrzynka przyłączeniowa) i znajduje się za prawym panelem/wykładziną w bagażniku.

#41 ·
That's why I suggested checking at the front first, then you will know if the alternator is charging, if you get a positive result, then you can work your way back. No point checking that fuse if you have no power going there.
Ok. Got that, John. I checked the fuses first. They are ok. Tomorrow I will check the output of the alternator. Or generator? In German you call it Lichtmaschine. Means light-machine. It is an old name coming from the times where this part delivered the power mostly for the head lamps :).
I think tomorrow I will only state that the generator is dead .