Jaguar Forum banner

Po wymianie akumulatora rozruchowego kluczyk nie był już rozpoznawany

1 reading
51K views 166 replies 24 participants last post by  Zbyrsimsek  
#1 ·
Witajcie wszyscy, wymieniłem akumulator rozruchowy w moim Jaguarze XF 2.2 l z 2014 roku. potem kluczyk nie został już znaleziony. czy masz dla mnie rozwiązanie? Z poważaniem, Levin

#2 ·
Witaj Levin,

Witamy na forum :) . Czy jedynym komunikatem o błędzie jest komunikat "Smart key not found"? A może masz inne objawy, takie jak "Brak zapłonu" po naciśnięciu przycisku start? Czy przycisk start miga (migotanie bicia serca) po otwarciu drzwi kierowcy?

Dirk

#3 ·
'Smart key not found' po odłączeniu akumulatora w poliftingu to klasyczna awaria BCM XF, podobnie jak nieprawidłowe działanie zamka centralnego. Potrzebny niezależny dealer Jaguara lub SDD i pomoc kogoś przez TeamViewer lub podobne.

#5 ·
Bardzo dziękuję za pomoc. Samochód ma funkcję start-stop. Mam kluczyk bez automatycznego odblokowywania drzwi, gdy podchodzę do samochodu. Wyłączyłem samochód i po około 5 minutach wymieniłem akumulator. Podłączyłem akumulator za jednym razem, bez żadnych wahań, i coś zaiskrzyło na biegunie akumulatora. W tym czasie zostawiłem małą baterię. Teraz działa oświetlenie wewnętrzne, ale nie przycisk Start-Stop. Nie mogę tego również zakończyć. Co ciekawe, przycisk reflektorów na kluczyku działa, jeśli wcisnę go dwa razy z rzędu, włączają się reflektory w samochodzie. Ponowne naciśnięcie wyłącza je. Nie mogę uzyskać dostępu do dysku SSD, ponieważ nie mam do tego sprzętu. Nie wiem też, co to jest BCM i BCMB.

Kiedy otwieram drzwi, włącza się tylko oświetlenie wewnętrzne. Dopiero po naciśnięciu przycisku Start pojawia się komunikat "Nie znaleziono inteligentnego klucza". Przycisk Start nie miga.

#6 ·
Cześć, jest tu o tym artykuł. Zaleca się pozostawienie samochodu na co najmniej 20 minut z pilotem z dala od samochodu przed próbą wyjęcia akumulatora. Phil

• Like
Reactions: Levinxf
#8 ·
Cześć, jest tu o tym artykuł, zaleca się pozostawienie samochodu na co najmniej 20 minut, z pilotem z dala od samochodu, przed próbą wyjęcia akumulatora. Phil
Tak, uczę się…
Cześć Levin,
przykro mi słyszeć, że nie masz SDD, aby uzyskać dostęp do swojego samochodu. Ale zdecydowanie będziesz potrzebować SDD + Adapter, aby rozwiązać ten problem. Czy masz szansę zdobyć laptopa z systemem Windows 7 lub Windows 10? Mogę wysłać Ci link, gdzie można kupić adapter.

Dirk
tak, mam starego laptopa z systemem Windows 7. Mogę kupić adapter

#7 ·
Cześć Levin,
przykro mi słyszeć, że nie masz SDD, aby uzyskać dostęp do swojego samochodu. Ale zdecydowanie będziesz potrzebować SDD + Adapter, aby rozwiązać ten problem. Czy masz szansę zdobyć laptopa z systemem win7 lub win10? Mogę wysłać Ci link, gdzie można kupić adapter.

Dirk

#10 ·
Wygląda na to, że ostatnio jest cała pandemia tego problemu, ponieważ ostatnio pojawiło się tu kilka dobrych postów na ten temat.
Sprawdź mój post tutaj:

Potrzebujesz sdd, kabla i najlepiej jednostki wspomagania akumulatora. Musisz zaprogramować centralną skrzynkę połączeniową jako nową jednostkę. Przywróci to samochód do życia, ale spryskiwacz przedniej szyby nie będzie działał i wymaga to albo nowej CJB, albo usunięcia istniejącej i przywrócenia jej do stanu pierwotnego. Możesz znaleźć kogoś lokalnie, kto ma programator xprog i prześle plik pierwotny do CJB za Ciebie. Mieszkam w Irlandii, więc nikogo w pobliżu nie było i musiałem to zrobić sam. Przeczytaj mój post powyżej.

#11 ·
Adapter dotarł dzisiaj. Pierwsze skanowanie nie jest zbyt dobre. Immobilizacja się nie powiodła :(
BCM zgubił informacje o ECU. Wszystkie inne moduły wydają się być w porządku. Żadne inne znaki specjalne ani znaki zapytania tam nie są przechowywane.
@MoJo88
Czy musimy przeprogramować BCM w trybie offline? A może istnieje szansa na użycie jakiejś funkcji serwisowej, aby przywrócić go do życia? Albo, w najgorszym przypadku, potrzebujemy nowego BCM?

Przegląd:

BCM (Przód)

BCMB (Tył)

Pozdrowienia
Dirk i Levin

#13 ·
#14 ·
Dzięki Pete.
Do kroków programowania potrzebujesz kodu Seed? Dla wszystkich, czy tylko dla konfiguracji nowych modułów i funkcji? Czy kroki ponownego programowania (tylko ponowne zapisanie istniejącego oprogramowania) działają bez kodu Seed? Pytam tylko, ponieważ nie mogę tego wypróbować. Mój adapter jest w tej chwili u Levina :)

Dirk

#15 ·
Nie potrzebujesz kodu początkowego, ponieważ nie wprowadzasz żadnych zmian w CCF. Wystarczy Serwis --> Zalecenia, a tam znajdziesz centralną skrzynkę połączeniową programu... Zdecydowanie zaleca się posiadanie bsu, ponieważ zatrzyma się, jeśli bateria spadnie poniżej 12,4 V i musisz wykonać każdy krok, nawet jeśli przycisk startu nie reaguje, jeśli sdd każe ci włączyć zapłon, po prostu go naciśnij... wyświetli komunikat "kluczyk nie wykryty", ale tak musi być.
Tak, dużo znaków zapytania przed programowaniem CJB.
Przywrócisz swoje auto do życia, jeśli zaprogramujesz istniejący cjb jako nowy. Jest to środek tymczasowy, ponieważ spryskiwacz przedniej szyby nie będzie działał, ale Twój samochód znów będzie jeździł.

#17 ·
Dziękuję bardzo za Twoją opinię dekiello!!

Dirk
Pamiętaj tylko, że musisz mieć dwa kluczyki w samochodzie, ponieważ procedura tego wymaga. Może nie zadziałać od razu po zaprogramowaniu i będziesz musiał uruchomić immobilizer, gdy tylko przycisk startu znów ożyje - to musiałem zrobić, ponieważ tuż po zaprogramowaniu CJB przycisk startu tylko włączał zapłon, ale nie uruchamiał samochodu, więc nie panikuj i uruchom immobilizer w zaleceniach :)

#18 ·
Dzięki za wskazówkę! Przeszedłem przez programowanie FOB i kroki uczenia się dwa razy z MoJo z moim własnym XF. I moje CMB nie było uszkodzone. Po prostu było niesynchroniczne. Czasami nasze XF są jak małe Divy :). Sprawdzę z Levinem, co chce teraz zrobić. Niestety mieszka prawie 500 km ode mnie.

Dirk

#20 ·
Sprawy idą naprzód... Brak odpowiedniego zasilacza. Dostępny dostarcza tylko 16A. Moim zdaniem za mało. Ale mogę się mylić. Levin szuka większego lub może dla tej sesji rozwiązania do uruchomienia awaryjnego. Ale Levinowi udało się przejść do strony SSD w celu zaprogramowania modułów. Więc krok po kroku... nie spieszymy się :)

@dekiello
Czy musiałeś pobierać jakieś pliki dla CJB/BCM z serwera Jaguara? Jeśli tak, czy pobrałeś je przed podłączeniem do samochodu, czy dopiero podczas kroku programowania?
Tylko pytam, ponieważ dostęp do internetu nie jest najlepszy tam, gdzie XF jest obecnie zaparkowany. I wiem, że SSD ma funkcję pobierania oprogramowania i plików kalibracyjnych dla twojego modelu. Przechowuje pakiety na dysku. I czy może używać ich podczas kroku programowania? O to chodzi, jeszcze tego nie próbowałem.

Dirk

#21 ·
Trochę wiadomości...
Po problemach z laptopem, systemem Windows i adapterem mogliśmy rozpocząć dziś wieczorem pierwszą sesję SDD w samochodzie. Brakuje kilku plików vbf. Internet wciąż tam nie jest dostępny. Sprawdzimy więc jutro, czego brakuje i spróbujemy skonfigurować BCM jako istniejący moduł. Myślę, że to nie zadziała. Ale warto spróbować.

Co myślisz o tych dwóch krokach? Skonfigurowałbym KVM jako istniejący moduł. Lub mógłbym zacząć od konfiguracji BCM jako nowego modułu. Co wolisz?

Po skonfigurowaniu KVM jako istniejącego, skonfigurowałbym następujące moduły jako istniejące moduły: BCM -> BCMB -> GSM....
Jak powiedział mi dziś SDD. Te zalecenia są wymienione przez SDD zgodnie z wybranym przeze mnie objawem.

Pozdrawiam
Dirk

#22 ·
Powrót z aktualizacjami i dużym pytaniem. Próbowaliśmy skonfigurować Keyless Vehicle Module jako nowy moduł. SDD rozpoczyna pobieranie oprogramowania, ale ostatecznie kończy się niepowodzeniem. Czy to objaw martwego KVM? A może mamy problemy z komunikacją z Win10 i adapterem?

Następnie próbowaliśmy skonfigurować BCM jako nowy moduł, również się nie udaje. Mówi, że niektóre pliki nie są obecne. Może potrzebuje pliku VIN opartego na VIN (VIN.vbf)? Pobralem wszystkie pliki kalibracyjne i pliki as-built dla XF 2013. Wszystkie znajdują się w \common\flash\vbf.

Potrzebuję twojej pomocy. Co robić dalej? Kupić nowy KVM? A może po prostu ponownie skonfigurować inny moduł? A może jedynym sposobem jest najpierw naprawa uszkodzonego BCM?
Może @MoJo88, @Onotole , @hamedhbb , @dekiello mogą pomóc?
Doceniam wszelkie wskazówki.

Dirk

#24 ·
Dzięki Hamed za odpowiedź. Zaczynając od KVM jako najlepszego przypuszczenia i dlatego, że MoJo zaczął od KVM z moim XF. Ale to mniej więcej najlepsze przypuszczenie.
Naprawdę przepraszam za bałagan z Wi-Fi. To Mac z Win10 w virtualboxie. Win10 nie połączy się z hotspotem. Dużo starszy laptop IBM miał problem z zasilaniem i mangustą. Więc Levin musiał przejść na MAC, ponieważ jest to jedyny dostępny w tej chwili laptop. Ale jeśli ten błąd komunikacji okaże się problemem virtualboxa, przestaniemy szukać i najpierw spróbujemy zdobyć inny laptop. Dlatego proszę o opinię. A jeśli to nie będzie 5-godzinna podróż, wolałbym spotkać się z Levinem z własnym sprzętem niż pomagać przez WhatsApp.
Wyślę Levinowi wszystkie moje pliki kalibracyjne XF z 2013 roku i pliki as built, które pobrałem 2 miesiące temu (3 GB danych). Moim zdaniem są one ogólne i nie są powiązane z moim VIN. Jedynym plikiem, którego brakuje dla XF Levina, jest plik as-built oparty na VIN. Nie udało mi się go pobrać dla mojego XF ani dla XF Levina. Serwer Jaguara zgłasza błąd. Ale mam ten plik na moim laptopie dla mojego XF. Wydaje się, że został utworzony podczas działań MoJo na moim XF.
Levin skopiował wszystkie te pliki kalibracyjne i pliki as built do folderu VBF SDD. Ale dla BCM to nie pomaga. Brakuje jakiegoś pliku. Więc nie mógł skonfigurować BCM jako nowego modułu. Dla KVM wszystkie pliki są dostępne, ale wyświetlany jest błąd komunikacji. Po komunikacie "starting software download job" SDD zaczyna kopiować oprogramowanie do modułu. Może to być problem z virtualboxem.

Jeśli chciałbyś zacząć od innego modułu, daj mi znać. Jesteśmy gotowi spróbować prawie wszystkiego....w tym raindance.... ;).
Dałbym temu virtualboxowi jeszcze jedną szansę offline. Jeśli dobrze rozumiem, BCM i/lub BCMB przechowuje kopię konfiguracji as-built. Czy mogę go pobrać z samochodu na laptopa? I czy pomogłoby to skonfigurować BCM jako nowy moduł? Po prostu myślę głośno :) ponieważ nie jestem pewien, skąd pochodzi mój własny plik VIN.vbf :cool: .

Dirk

#25 ·
Cześć wszystkim,
jakieś pomysły lub sugestie? Czy ten kod błędu A01 jest związany z adapterem? A może KVM naprawdę nie komunikuje się poprawnie?
SDD jest w stanie pobrać informacje z modułu. Zatem w jakiś sposób komunikacja powinna działać. Ale dlaczego ten błąd komunikacji? A może KVM blokuje ponowne programowanie z powodu (np.) zbyt wielu prób programowania?

Miło byłoby otrzymać więcej informacji zwrotnych :)

Dirk

#26 ·
Nie jestem ekspertem, ale jeśli może komunikować się z kvm, aby pobrać jakieś informacje, sugeruję, że dobrze z nim rozmawia.
Jestem pewien, że gdzieś czytałem, że jeśli zgubisz oba klucze, potrzebujesz nowego kvm, ponieważ nie akceptuje on nowych kluczy. Nie jestem pewien, na ile to prawda, ktoś bardziej kompetentny przyjdzie to wyjaśnić.

Powodzenia Dirk i Levin

#27 · (Edited)
Dzięki Gav.
Słyszałem to samo. Ale miła wskazówka. Sprawdzimy przez <verify keys>, czy oba klucze są nadal obecne. Wygooglowałem ten błąd komunikacji A01. Tylko kilka wyników. Więc zakładam, że to tak naprawdę nie jest wina modułu sterującego. Miałbyś więcej wyników, gdyby to była wina modułu sterującego. Myślę, że to raczej problem z laptopem lub adapterem.

Dirk

#28 ·
Powiedziałbym, że problemem jest maszyna wirtualna, nie powinna mieć nic wspólnego z KVM, ponieważ nie jest to dotknięte. CJB jest winowajcą. Musisz mieć odpowiedni laptop, najlepiej z czystą instalacją systemu Windows. SDD jest bardzo delikatny w odniesieniu do komputera, z którego działa, i zasilania. Może być konieczna aktualizacja oprogramowania układowego, ale zostanie ono pobrane i będzie to dosłownie kilkaset KB... i może się nie zaktualizować, ponieważ będzie już miało najnowsze. Zdobądź laptopa z systemem Windows, prawidłowo działające Wi-Fi w zasięgu i jednostkę podtrzymującą baterię oraz laptopa, który nie działa na baterii, ale jest również podłączony. Lub możesz kupić nowy CJB od dealera i go zaprogramować... jednak koszt będzie znacznie wyższy.

#29 ·
Dziękuję za opinię, dekiello!
Rzeczywiście, znacznie wyższe koszty, jeśli poprosisz Jaguara o pomoc :) . Jeśli policzą tylko CJB i programowanie, to będzie ok. 2500 EUR. Ładnie.
Jak powiedziałeś, najpierw wybierzemy odpowiedni laptop z systemem Windows i Wi-Fi w samochodzie.

Dirk