Jaguar Forum banner

XFS nie uruchamia się, klucz utknął w czytniku

18K views 34 replies 14 participants last post by  EssexXFS  
#1 ·
Cześć,

W końcu udało mi się przywrócić XF na drogę po rocznym postoju. Ponownie zainstalowałem akumulator, który był regularnie ładowany, gdy nie był w samochodzie. Kiedy włączam go po raz pierwszy, zapalają się wszystkie normalne kontrolki na desce rozdzielczej, ale nie uruchamia się po naciśnięciu przycisku. Pomyślałem więc, że może to kluczyk, więc włożyłem go do gniazda czytnika KVM/inteligentnego kluczyka i spróbowałem ponownie, ale nic nie zadziałało i teraz nie mogę wyjąć kluczyka z gniazda!
Próbowałem z innym akumulatorem, próbowałem uruchomić go z innego samochodu do połączenia akumulatora w przednim lewym nadkolu, aby upewnić się, że mam 14 V w pobliżu rozrusznika i centralnej skrzynki połączeniowej, ale kluczyk nadal się nie zwalnia i nie wykazuje żadnych oznak budzenia się.
Żeby było jeszcze bardziej niezręcznie, samochód wjechał tyłem do mojego garażu, więc mam ograniczony dostęp i muszę wspinać się przez tylne siedzenia, żeby dostać się do akumulatora!
Czy jest też jakiś sposób na zwolnienie EPB, gdy samochód się nie włącza?

#2 ·
Dużo pytań!
Zgadza się, jeśli uda Ci się włączyć zapłon, powinieneś móc zwolnić EPB. Pamiętaj, że nadal musisz wyjąć skrzynię biegów z pozycji parking, co jest oddzielną procedurą - sprawdź w instrukcji obsługi, znajduje się pod klapką w pobliżu alarmu - to jaskrawo pomarańczowy sznurek, który należy pociągnąć.
Włożyłeś brelok do gniazda awaryjnego, aby go zwolnić, po prostu wciśnij go i powinien się zwolnić.
Pozwoli Ci to na użycie ostrza klucza w breloku, którego możesz użyć do awaryjnego otwierania bagażnika (zdejmij plastikową osłonę).

Na koniec w skrzynce bezpieczników może być woda, sprawdź wszystkie złącza w skrzynce bezpieczników, wyjmując je i sprawdzając stan pinów.
Powodzenia!

#3 ·
Mam nadzieję, że nie uczę twojej babci ssać jajek, ale czy próbując wyjąć kluczyk, wcisnąłeś go, żeby go zwolnić? Phil
Ups, Gav mnie wyprzedził.

#4 ·
Jeśli samochód nie był uruchamiany od wieków, stracił ciśnienie w serwo hamulcowym, spróbuj mocno wcisnąć pedał hamulca podczas naciskania przycisku start?

owns 2018 Jaguar F-Pace S Supercharged
#5 ·
Próbowałem kilka razy wcisnąć pedał hamulca, ponieważ widzę, że moduł ABS wysyła szczegóły ciśnienia do ECU. Teraz w ogóle nie mogę włączyć zapłonu, więc nie mogę go zwolnić elektronicznie. Użyłem awaryjnego zwolnienia skrzyni biegów w podłokietniku, ale nie mogę wypchnąć samochodu z garażu z powodu EBP i tak, delikatnie wcisnąłem pilota, ale jest zablokowany, jak w instrukcji, zwolni się tylko wtedy, gdy skrzynia biegów jest w P lub N, ale jeśli zapłon się nie włączy, nie może tego zobaczyć, błędne koło.

#6 ·
Czy przycisk startu w ogóle się nie świeci, nie miga itp.? Czy system informacyjno-rozrywkowy włącza się po naciśnięciu lewego pokrętła?

#7 ·
Sprawdź bezpiecznik mega pod maską skrzynki bezpieczników. Upewnij się, że na końcu akumulatora znajduje się sprawny pasek uziemiający 12 V.

Jeśli chodzi o pilota, nie zaszkodzi mocniejsze wciśnięcie go w gniazdo.

#8 ·
Przycisk Start świeci się, jeśli drzwi kierowcy są otwarte/zamknięte, ale nic się nie dzieje. Wyświetlacz informacji radiowych działa, jeśli pociągnę za EBP, wyświetla się informacja, że nie można go włączyć. Próbowałem naciskać/ciągnąć (gwałtownie) na pilocie, ale bezskutecznie. Nie mogę wyjąć modułu, ponieważ nie mogę otworzyć drzwi kierowcy wystarczająco szeroko, aby wyjąć śrubę z panelu bocznego. Próbowałem SDD, ale nie komunikuje się z żadnymi modułami, więc teraz patrzę na MS CANBus, bezpieczniki w Engine JB wszystkie OK przy solidnych 12,6 V

#9 ·
Jeśli EPB nie może zostać włączony (jak twierdzi), może być wyłączony. Jeśli TAK jest, możesz wrzucić skrzynię biegów na luz i wypchnąć samochód z garażu, aby móc otworzyć drzwi i mieć więcej miejsca do pracy?

#10 ·
Jeśli EPB nie może zostać włączony (jak twierdzi), może być wyłączony. Jeśli TAK JEST, możesz włożyć GB na luz i wypchnąć go z garażu, aby móc otworzyć drzwi i mieć więcej miejsca do pracy?
On już stwierdził, że próbował wyciągnąć go z garażu i się nie rusza.

Nie jestem pewien, dokąd zamierzasz dalej z tym iść. Wydaje mi się, że gdzieś nastąpiła poważna awaria/uszkodzenie jednej z jednostek.

Czy zrobiłeś coś konkretnego z SDD, ponieważ musi być używany w bardzo ostrożnych warunkach, w tym z dołączoną ładowarką o wysokim natężeniu prądu. Jeśli w dowolnym momencie podczas procedur odczytu/zapisu nastąpi awaria zasilania, może to uszkodzić plik konfiguracyjny i spowodować wszelkiego rodzaju problemy, w tym nawet brak możliwości komunikacji z samochodem.

Myślę, że jedynym sposobem na naprawienie tego byłoby zdobycie modułów, które nie zostały uszkodzone i praca z nich.

Naprawdę mam nadzieję, że to coś prostego, ale jeśli nie komunikuje się z SDD, sugerowałbym, że gdzieś nastąpiła poważna awaria.

#12 ·
Samochód stoi od roku, nie ruszając się? Zablokowane hamulce byłyby moim przypuszczeniem. Jeśli masz dostęp do akumulatora w bagażniku, możesz uzyskać dostęp do śruby oka holowniczego. Wkręć ją w przedni zderzak i wyciągnij samochód.

#13 ·
Samochód stał w garażu, dlatego hamulec postojowy będzie zaciągnięty, kiedy tam trafił. W żadnym momencie nie wspomniał, że udało mu się zwolnić hamulec postojowy, tylko że próbował go zaciągnąć i że nie można go zaciągnąć. Sugeruję, że niemożność zaciągnięcia go jest bardziej prawdopodobnie problemem komunikacyjnym, niż tym, że w ogóle nie został zaciągnięty.

Z pewnością w tej sytuacji rozmawiałbym z niezależnym specjalistą, angażując jego agentów odzyskiwania i opracowując sposób wyciągnięcia samochodu z garażu i załadowania go na ciężarówkę jednym ruchem. Wyciąganie go z garażu na własną rękę prawdopodobnie niewiele pomoże. Jeśli hamulec postojowy jest zaciągnięty, będziesz potrzebować co najmniej ciężkiego samochodu 4x4, aby go wyciągnąć, zwykły samochód tylko zakręci kołami. Nie zapomnij, że XF to ciężki samochód z dużym śladem opon.

#15 ·
#16 ·
Przełącznik pedału hamulca pełni dwie funkcje: system blokady i dezaktywację tempomatu, skutecznie dwa przełączniki w jednym. Strona blokady jest zasilana przez bezpiecznik F21 o natężeniu 5 A. Sprawdziłbym to najpierw, a jeśli jest w porządku, to prosty test multimetrem na samym przełączniku, aby ustalić, czy działa prawidłowo.

#17 ·
Przełącznik pedału hamulca pełni dwie funkcje: system blokady i dezaktywację tempomatu, skutecznie dwa przełączniki w jednym. Strona blokady jest zasilana przez bezpiecznik F21, który ma 5 amperów, sprawdziłbym to najpierw, a jeśli jest w porządku, to prosty test multimetrem na samym przełączniku, aby ustalić, czy działa prawidłowo.

Kie
Zobacz post nr 8

Naprawdę chciałbym, żeby ludzie czytali wątek przed komentowaniem.

#22 ·
Tak, ale samochód jest zaparkowany blisko tylnej ściany garażu, co może sugerować, że jedna lub druga strona przylega do ściany bocznej, co uniemożliwia podniesienie na tej stronie.

Czas wezwać profesjonalistów, niestety [emoji853]

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#23 ·
OK, posortowane, udało mi się zrobić jakieś płozy z mikro-hulajnóg moich dzieci! Wyciągnąłem samochód z garażu, zdjąłem osłonę konsoli bocznej, a następnie dolną osłonę i dostałem się do uchwytu na kluczyk Smart, odłączyłem i wyjąłem uchwyt, delikatnie podniosłem zakładki, aby otworzyć urządzenie, pobawiłem się kołami zębatymi i kluczyk się zwolnił. Po wyjęciu uchwytu na kluczyk KVM smart, zapłon włączył się normalnie, zwolniłem EPB i sprawdziłem za pomocą SDD, że wszystkie moduły komunikują się teraz. Muszę teraz sprawdzić, co się dzieje z uchwytem na kluczyk Smart, nie chcę znowu wpadać w ten bałagan!

#25 ·
Niezły kawałek pomysłowości!!! :cool:

Dobrze wiedzieć, że jesteś ogarnięty!!

#28 ·
Szczerze mówiąc, w ciągu 7 lat posiadania XF ani razu nie musiałem włożyć kluczyka do "gniazda". I, o ile dobrze pamiętam, gniazdo i tak zniknęło wraz z liftingiem?

#29 ·
Muszę się zgodzić z Wilfem, dziesięć i pół roku i nigdy nie użyłem automatu. Phil

#30 ·
Musiałem z tego skorzystać, gdy bateria w "kluczyku" w Szkocji się rozładowała. Po wielu przekleństwach zdałem sobie w końcu sprawę, że nie można go wyciągnąć, trzeba go mocno wcisnąć, aby go wyjąć. Mój wczesny lifting XF to miał.