Jaguar Forum banner
21 - 40 of 44 Posts
Czy Jaguar faktycznie opublikował procedurę odłączania akumulatora?? Myślę, że zostało to wygenerowane przez ludzi na wielu forach, aby pokonać wadliwe skrzynki bezpieczników używane przez Jaga. Nic takiego nie było potrzebne w przypadku przedliftingowych ani późnych samochodów, takich jak x260. Nie winię żadnego warsztatu, który odłącza akumulator w ramach pracy przy samochodzie. Spójrzmy prawdzie w oczy, powiedziano nam, aby odłączyć akumulatory przed pracą w niektórych obszarach samochodu.
Tak, nieprzestrzeganie procedury przed odłączeniem akumulatora wydaje się tylko sporadycznie wpływać na niektóre moduły komputera w samochodzie.
Ale przestrzeganie jej jest dość proste: wyłącz samochód, otwórz bagażnik, zamknij wszystkie drzwi, a następnie zabierz brelok kilka metrów od samochodu (lub włóż go do metalowej puszki lub woreczka Faradaya). Następnie odczekaj około 30 minut przed odłączeniem akumulatora.
Akceptuję, że może to nie zawsze (lub często) być wymagane, ale ponieważ jest to dość prosta procedura, myślę, że warto ją stosować "na wszelki wypadek".

Znowu plaster na większy problem z projektem elektroniki.

• Like
Reactions: vadim88
Witajcie, wszyscy fantastyczni entuzjaści Jaguara!!

PROSZĘ, POMÓŻCIE MI 😅

Po naciśnięciu przycisku wycieraczki działają, ale brak płynu.

Rozwiązywanie problemów, moje własne i warsztatu:
Pompa jest w porządku
Przewód płynu wolny od przeszkód
Kod błędu: U3002-81

To faktycznie wydarzyło się, gdy samochód był w naprawie nadwozia. Zmienili reflektor po stronie pasażera, cały zderzak i przednią płytę nadwozia pasażera nad kołem. Pomyślałem, że coś zrobili, ponieważ pompa znajduje się z tyłu po tej stronie Akcesoria Polaris RZR PRO XP.

Teraz mówią mi, że muszę wymienić, kupić nowy CJB/BCM. Kosztuje to tutaj w Szwecji około 14 000 euro!!!

Wcześniej napotkałem inny błąd, w którym samochód i kluczyki straciły komunikację, gdy samochód był bez akumulatora, co udało im się naprawić za pomocą komputera. Mam podejrzenie, że teraz wydarzyło się coś podobnego. Kiedy kluczyki wypadły, mówili o wymianie skrzynki bezpieczników w bagażniku…

Czy jest tu ktoś, kto ma jakieś informacje, które mogą mi pomóc?

Z poważaniem
Philip
Moja żona jest pielęgniarką i codziennie potrzebuje swojego samochodu. Myśleliśmy, że to mroźna pogoda i spryskiwacze przedniej szyby zamarzły, ale płyn do spryskiwaczy był w porządku i wciąż był płyn w zbiorniku, niezamrożony. Ale nawet dzisiaj przednie dysze spryskiwaczy nie działają, a dzisiaj jest 6 stopni C. Wycieraczki działają jak należy, gdy dźwignia przełącznika wycieraczek jest włączona, ale pociągnięcie do tyłu, aby umyć szyby, nic nie daje, a wycieraczki tylko brudzą szybę! Jak w ogóle zacząć diagnozować taki problem? Potrzebuję waszej pomocy, wszystkich! To dość dziwne, ponieważ tylny spryskiwacz i wycieraczka działają idealnie!

Przypuszczam, że to sportbrake, ponieważ tylna spryskiwacz działa, a te same dwa przewody łączą się dla przodu i tyłu od BCM do pompy. Podejrzewałbym zatkanie w przednich przewodach, wadliwą pompę lub wadliwy zawór zwrotny.

Jeśli słyszysz pracę pompy i dostajesz niewielką ilość płynu do spryskiwaczy, jeśli przytrzymasz sterowanie przez kilka sekund, zdecydowanie pomyślałbym o zaworze zwrotnym (to typ trójnika i znajduje się pod "klapą" płynu hamulcowego, kilka wątków na ten temat, jeśli szukasz).

Przy okazji, oficjalna pompa jaguara do sportbrake (£116) nie jest już dostępna, używam Febi 34863 (< £14) od prawie 2 lat, zobacz https://www.amazon.co.uk/dp/B006DHVYVI bez problemu.

Cześć wszystkim, obecnie rozwiązuję problem z moim Jaguarem XF Sportbrake (2013) i mam nadzieję, że ktoś tutaj będzie miał jakieś informacje. Układ spryskiwaczy reflektorów działa bez zarzutu (aktywuje się co trzecie naciśnięcie, zgodnie z oczekiwaniami), ale pompa spryskiwaczy przedniej szyby w ogóle się nie uruchamia. Oto, co zrobiłem do tej pory:
  • ✅ Przełącznik spryskiwaczy na dźwigni: przetestowany i działa prawidłowo
  • ✅ Sama pompa spryskiwaczy przedniej szyby: przetestowana niezależnie i w pełni sprawna
  • ✅ Okablowanie od BCM do pompy: przetestowane pod kątem ciągłości i nie stwierdzono żadnych usterek
  • ❌ Wyjście BCM: podczas aktywacji do pompy nie jest wysyłane napięcie 12V + ani masa
Zatem wszystko od przełącznika do pompy działa – problem polega na tym, że BCM w ogóle nie aktywuje obwodu pompy. Czy ktoś miał już wcześniej taki problem? Czy jest coś w kodowaniu, przekaźnik wewnątrz BCM lub znana usterka, która mogłaby to powodować? Z góry dziękuję za wszelką pomoc lub radę!

Cześć wszystkim,

Obecnie rozwiązuję problem z moim Jaguarem XF Sportbrake (2013) i mam nadzieję, że ktoś tutaj będzie miał jakieś informacje.

Układ spryskiwaczy reflektorów działa bez zarzutu (aktywuje się przy każdym trzecim naciśnięciu, zgodnie z oczekiwaniami), ale pompa spryskiwacza szyby w ogóle się nie uruchamia.

Oto, co zrobiłem do tej pory:

• ✅ Przełącznik spryskiwacza na kolumnie kierownicy: przetestowany i działa poprawnie
  • ✅ Sama pompa spryskiwacza szyby: przetestowana niezależnie i w pełni sprawna
  • ✅ Okablowanie od BCM do pompy: przetestowano ciągłość i nie znaleziono żadnych usterek
  • ❌ Wyjście BCM: podczas aktywacji do pompy nie jest wysyłane napięcie 12V + ani masa

Zatem wszystko od przełącznika do pompy działa – problem polega na tym, że BCM w ogóle nie aktywuje obwodu pompy.

Czy ktoś miał już wcześniej taki problem? Czy jest coś w kodowaniu, przekaźnik wewnątrz BCM lub znana usterka, która mogłaby to spowodować?

Dziękuję z góry za wszelką pomoc lub radę!

Czy tylna wycieraczka również przestała działać?
Czy stało się to po odłączeniu akumulatora lub przy niskim stanie naładowania akumulatora?

Ok, to będzie z powodu uszkodzenia emulowanej pamięci eeprom w BCM. Sugeruję spróbować odzyskania z dflash, ale może być konieczne ponowne zaprogramowanie za pomocą SDD, w zależności od tego, co zrobił poprzedni właściciel.

Następujący post wyjaśnia / zawiera linki do postów wyjaśniających, co należy zrobić.

Jeśli nie chcesz robić tego sam i wolisz zapłacić komuś, aby to zrobił, sugeruję skontaktowanie się z Dirkiem (@sandmaennle ), ponieważ zrobił kilka i jest również w Niemczech.

Cześć @ipodyu23
Widziałem Twoją wiadomość prywatną. Wygląda na to, że to uszkodzony BCM. Czy możesz podać 6 ostatnich cyfr swojego numeru VIN? Chcę tylko sprawdzić, czy Twój XF jest jednym z moich "pacjentów" :) .
Gdzie mieszkasz w Niemczech?
Czy masz SDD i wiesz, jak go używać?

Pozdrawiam
Dirk

Ja ich komme aus Deutschland. Ssd? Kenne ich nicht bzw. nur als Festplatte. S84406 sind die letzen 6
SDD nie SSD 😊 Własne oprogramowanie diagnostyczne Jaguara System Driven Diagnostics

Żaden z "moich pacjentów" :)

SDD nie SSD 😊 Własne oprogramowanie diagnostyczne Jaguara System Driven Diagnostics
uuuhh...Gav....mówi po niemiecku :)
Fajnie :cool:

Dzięki @ipodyu23 za numer telefonu komórkowego. Zadzwonię do ciebie później.

Pozdrawiam
Dirk

Żaden z "moich pacjentów" :)

uuuhh...Gav....mówi po niemiecku :) Cool :cool:

Dzięki @ipodyu23 za Twój numer telefonu komórkowego. Zadzwonię do Ciebie później.

Pozdrawiam
Dirk
Tylko z pomocą Google Translate, Dirk, przepraszam!

Witajcie wszyscy, obecnie rozwiązuję problem z moim Jaguarem XF Sportbrake (2013) i mam nadzieję, że ktoś tutaj będzie miał jakieś informacje. System spryskiwaczy reflektorów działa bez zarzutu (aktywuje się co trzecie naciśnięcie, zgodnie z oczekiwaniami), ale pompa spryskiwacza szyby w ogóle się nie uruchamia. Oto, co zrobiłem do tej pory:
  • ✅ Przełącznik spryskiwacza na dźwigni: przetestowany i działa prawidłowo
  • ✅ Sama pompa spryskiwacza szyby: przetestowana niezależnie i w pełni sprawna
  • ✅ Okablowanie od BCM do pompy: przetestowane pod kątem ciągłości i nie znaleziono żadnych usterek
Zatem wszystko od przełącznika do pompy działa – problemem wydaje się być to, że BCM w ogóle nie aktywuje obwodu pompy. Czy ktoś miał już wcześniej taki problem? Czy jest coś w kodowaniu, przekaźnik wewnątrz BCM lub znana usterka, która mogłaby to powodować? Z góry dziękuję za wszelką pomoc i radę!
Witaj, mam ten sam problem. Jak go rozwiązałeś?

Jeszcze nie @Ralf . @ipodyu23 próbuje skontaktować się z poprzednim właścicielem, aby sprawdzić, czy miał jakieś problemy z uruchomieniem silnika po wymianie akumulatorów.
Następnie zdecyduje, czy warto podróżować 600 km do mnie i spróbować ponownego flashowania lub rekonfiguracji BCM.

Cześć @xf_phil, czy miałeś kiedykolwiek lub słyszałeś o XF po liftingu z problemem pompy spryskiwaczy bez wszystkich innych problemów, takich jak "Zagubione klucze" lub "Centralny zamek nie działa"? Ja nie. Zawsze miałem "Brak rozruchu" i "Kluczyk Smart Key nie znaleziony" przed problemem z pompą spryskiwaczy.

Pozdrawiam
Dirk

Cześć @xf_phil, czy kiedykolwiek miałeś lub słyszałeś o XF po liftingu z problemem pompy spryskiwaczy, nie mając wszystkich innych problemów, takich jak "Zagubione klucze" lub "Centralny zamek nie działa"?
Ja, nie. Zawsze miałem "Brak rozruchu" i "Kluczyk Smart Key nie znaleziony" przed problemem z pompą spryskiwaczy.

Pozdrawiam
Dirk
Mój samochód wrócił po wymianie paska rozrządu, działałby dobrze, ale bez spryskiwaczy/tylnej wycieraczki. (Również bez centralnego zamka, ale myślę, że może to mieć coś wspólnego z modułami drzwi, ponieważ wydaje się to znacznie częstsze niż problemy z BCM). Dziwne było to, że mogłem odłączyć i ponownie podłączyć akumulator bez zmian (spodziewałem się, że kluczyk smart key nie zostanie znaleziony, ponieważ pomyślałem, że po cichu próbowali naprawić to za pomocą sdd w dodatkowych kilku godzinach, w których trzymali mój samochód), więc podejrzewam, że mogli nie wykonać naprawy. Odzyskałem eee z dflash, więc wiem, że nie było tak, że zostało to zapisane z obrazem sedana.

OK. Dzięki Phil.
Tak bardzo tajemnicze. Ponieważ wszystko inne działa z jego XF. Wygląda na to, że będziemy musieli spróbować z odzyskiwaniem lub czystym plikiem, aby sprawdzić, czy pompa będzie działać później.
Pozdrowienia
Dirk

21 - 40 of 44 Posts