Jaguar Forum banner

Spryskiwacz przedniej szyby przestał działać po przeprogramowaniu kluczyka - wymiana BCM?

7.2K views 34 replies 12 participants last post by  sandmaennle  
#1 ·
Witajcie entuzjaści Jaguara,

Stoję w obliczu trudnego problemu z moim Jaguarem XF 2.2d z 2012 roku i potrzebuję porady lub wskazówek od tej kompetentnej społeczności.

Niedawno musiałem (1) odłączyć akumulator w celu naprawy kabla, co w konsekwencji wymagało (2) ponownego zaprogramowania kluczyków. Dealer ostrzegł mnie, że niektóre elementy elektroniczne mogą nie działać po tej procedurze. Rzeczywiście, napotkałem problem: (3) moja przednia spryskiwacz szyby przestał działać.

Zwróciłem się do dealera o rozwiązanie, a on poinformował mnie, że nie ma możliwości prostego ponownego zakodowania lub zresetowania tego konkretnego problemu. Ich zaleceniem jest wymiana przedniego modułu sterowania nadwoziem (BCM), którego koszt to 360 EUR + 100 EUR / godzinę za wymianę i ponowne zaprogramowanie. Zanim przystąpię do tego kosztownego rozwiązania, chciałem skontaktować się z tym forum, aby sprawdzić, czy ktoś doświadczył czegoś podobnego lub może zaoferować alternatywne rozwiązania.

Image

Oto kluczowe punkty:
  • Problem pojawił się zaraz po odłączeniu akumulatora i ponownym zaprogramowaniu kluczyków.
  • Dealer sugeruje pełną wymianę BCM, ale zastanawiam się, czy istnieje bardziej opłacalne podejście.
  • Czy komuś udało się rozwiązać podobne problemy poprzez ponowne kodowanie lub inne metody?
  • Czy istnieją jakieś typowe kroki rozwiązywania problemów, które mogłem przeoczyć?
Wszelkie wskazówki, porady lub dzielone doświadczenia będą bardzo mile widziane. Kocham mojego Jaguara XF i mam nadzieję rozwiązać ten problem dzięki waszej zbiorowej mądrości!

Dziękuję z góry!

Z poważaniem,
Vadim

#3 ·
Mogą być przeprogramowane (chociaż możesz odkryć uszkodzenia wody na złączach, gdy je odłączasz). Sugeruję przeczytanie mojego poprzedniego postu i innych postów, do których prowadzą linki.
Hej Phil, dzięki za odpowiedź!

Przeczytałem posty, które wspomniałeś. Wygląda na to, że to wszystko można naprawić za pomocą SDD. Po prostu nie jestem pewien, czy uda mi się znaleźć jakiegoś specjalistę SDD tutaj na Łotwie... Mój dealer mówi, że nie ma możliwości ponownego zaprogramowania (nie jestem pewien, dlaczego mieliby tak mówić?)...

I nie sądzę, żebym to rozgryzł, jeśli sam kupię sprzęt SDD...

Jeden z postów, które zacytowałeś - wspomina o "podłączeniu pompy spryskiwacza do przycisku w mojej konsoli środkowej" - co jak dotąd może być bardziej realistycznym rozwiązaniem....

#4 · (Edited)
Nie, jestem w 99,99% pewien, że nie można naprawić problemów ze spryskiwaczem przedniej szyby za pomocą SDD. Z pewnością w przypadku mojego samochodu (sportbrake) to uszkodzony emulowany eeprom w BCM powodował, że moje spryskiwacze i tylna wycieraczka nie działały, a uszkodzoną emulację eeprom można naprawić tylko za pomocą programatora BDM. Ponadto wszelkie poprawki SDD są tracone za każdym razem, gdy odłączasz akumulator.

Powiedziałbym, że musisz zdobyć programator BDM lub znaleźć kogoś z programatorem BDM i użyć go do zrzucenia dflash. (Zobacz post połączony z poprzednim postem i kolejnym postem - ponownie połączonym poniżej dla wygody)

Jeśli możesz zrzucić dflash i wysłać zrzut, prawdopodobnie będę mógł zrekonstruować obraz eeprom dla niego, abyś mógł go wgrać z powrotem do eeprom. Jeśli nie było żadnych prób naprawy za pomocą SDD, to istnieje duża szansa, że ​​po prostu zadziała (przynajmniej w moim samochodzie tak było), w przeciwnym razie prawdopodobnie będzie trzeba go ponownie zaprogramować za pomocą SDD po poprawce opartej na programatorze BDM.

P.S. numer części, który podświetliłeś, dotyczy KVM, a nie BCM - BCM kosztuje tutaj w Wielkiej Brytanii ok. 2500 funtów bez robocizny! (Więc przypuszczam, że ta cena dotyczy albo KVM, albo pominąłeś 0.)
P.P.S. jak wspomniałem w moim innym poście, czytałem o problemach z zrzucaniem dflash za pomocą v5.55, więc prawdopodobnie najlepiej tego unikać.

#6 ·
Nie, jestem w 99,99% pewien, że nie można naprawić problemów ze spryskiwaczami przedniej szyby za pomocą SDD. Z pewnością w przypadku mojego samochodu (sportbrake) to uszkodzony emulowany eeprom w BCM powodował, że moje spryskiwacze i tylna wycieraczka nie działały, a uszkodzoną emulację eeprom można naprawić tylko za pomocą programatora BDM. Ponadto wszelkie poprawki SDD są tracone za każdym razem, gdy odłączysz akumulator.

Powiedziałbym, że musisz zdobyć programator BDM lub znaleźć kogoś z programatorem BDM i użyć go do zrzucenia dflash. (Zobacz post połączony z poprzednim postem i kolejnym postem - ponownie połączonym poniżej dla wygody)

Jeśli możesz zrzucić dflash i wysłać zrzut, prawdopodobnie będę mógł zrekonstruować obraz eeprom dla Ciebie, abyś mógł go ponownie wgrać do eeprom. Jeśli nie było żadnych prób naprawy za pomocą SDD, istnieje duża szansa, że ​​po prostu zadziała (przynajmniej tak było w moim samochodzie), w przeciwnym razie prawdopodobnie będzie trzeba go ponownie zaprogramować za pomocą SDD po naprawie opartej na programatorze BDM.

P.S. Numer części, który podświetliłeś, dotyczy KVM, a nie BCM - BCM kosztuje tutaj w Wielkiej Brytanii około 2500 funtów bez robocizny! (Więc przypuszczam, że ta cena dotyczy albo KVM, albo pominąłeś 0.)
P.P.S. Jak wspomniałem w moim innym poście, czytałem o problemach z zrzucaniem dflash za pomocą v5.55, więc najlepiej tego unikać.
Hej xf_phil, jeśli masz SCANMATIC-2-PRO, mogę pomóc Ci naprawić uszkodzone moduły bez wykonywania żadnych prac bdm/eeprom, a można to zrobić na stole/ławie bez pojazdu.

#5 ·
Jeśli wycieraczki przed odłączeniem akumulatora działały poprawnie, to można to naprawić bez otwierania BCM i odczytywania dflash...
Konwersja dflash do eeprom naprawi tylko komunikację CANBUS z BCM, nadal będziesz potrzebować SDD, aby dokończyć zadanie.
Mogę Ci pomóc zdalnie bez robienia tego wszystkiego i nie potrzebujesz oprogramowania SDD na swoim komputerze.
Jeśli masz urządzenie do połączenia z OBD-PORTEM, skontaktuj się ze mną/wyślij mi wiadomość prywatną, mogę Ci w tym pomóc.

#34 ·
Jeśli wycieraczki przedniej szyby działały poprawnie przed odłączeniem akumulatora, można to naprawić bez otwierania BCM i odczytywania dflash...
Konwersja dflash do eeprom naprawi tylko komunikację CANBUS z BCM, nadal będziesz potrzebować SDD, aby dokończyć zadanie.
Mogę Ci pomóc zdalnie, bez robienia tego wszystkiego, i nie potrzebujesz oprogramowania SDD na swoim komputerze.
Jeśli masz urządzenie do podłączenia do portu OBD, skontaktuj się ze mną/wyślij mi wiadomość prywatną, mogę Ci w tym pomóc.
Cześć kolego
Mam dokładnie taką samą sytuację, którą właśnie opisałeś.
Zmieniam alternator, odłączam akumulator i samochód nie chce się uruchomić. Uruchamiam go za pomocą SDD v164 w wersji online.
Kod VIN nadal tam jest, ale spryskiwacze przedniej szyby przestają działać, jakie jest rozwiązanie tego problemu? Nie mogę wysłać Ci wiadomości prywatnej, ponieważ forum jeszcze mi na to nie pozwala (nowy użytkownik)

#12 ·
Hey xf_phil, if you have a SCANMATIC-2-PRO, I can help you fix corrupted modules without doing any bdm/eeprom work, and it can be done on the bench/table without the vehicle.
Cześć @Tech_JLR, to brzmi nieźle, chociaż naprawiłem swój samochód jakiś czas temu za pomocą połączenia BDM, wolałbym nie musieć lutować w BCM i mam nadzieję, że nie będę musiał tego robić ponownie (chociaż nigdy nie wiadomo, wygląda na to, że mój alternator właśnie się zepsuł, więc muszę mieć nadzieję, że warsztat znowu go nie zepsuje! - Wystarczy powiedzieć, że nie pójdzie do tego samego warsztatu po tym, jak obwinili wnikanie wody i wycenili nieco ponad 3,5 tys. funtów za naprawę, podczas gdy w rzeczywistości zepsuli go, odłączając akumulator, aby wymienić paski rozrządu.)

Muszę przyznać, że jestem bardzo ciekawy, jakich narzędzi używasz do naprawy przez canbus (np. czy jest to zdalna sesja SDD, czy wymaga PCMFlash itp.), chociaż nie wiem, ile jesteś gotów ujawnić.

Yes you can fix the corrupted vin without eeprom work. On the bench connected to the MSCAN.
Brzmi dobrze, od jakiegoś czasu spekuluję, że powinno być możliwe napisanie kodu do pflash, aby ponownie sformatować eeprom, po prostu nigdy wcześniej nie słyszałem, żeby to zrobiono. (Zakładam, że to robisz / narzędzie, którego używasz, chyba że łatasz pflash, aby zignorować błąd eeprom, co również może być schludnym rozwiązaniem.)

Zakładając, że możesz zrobić to samo dla BCMB, OP z tego wątku może być zainteresowany Twoimi usługami.

#13 ·
Tak naprawdę nie ma nic do ujawnienia, to nie moja praca i tak naprawdę nie mogę tego udostępnić. Po prostu oprogramowanie, które zmodyfikuje eeprom i flash.

Jeśli chodzi o OP tego wątku, nie byłoby to dla niego/niej opłacalne, żebym to robił w ten sposób, ponieważ musiałby/musiałaby kupić SM2 lub inną markę jakości j2534, mongoose nie działa w tym przypadku....może sposób xprog będzie o wiele bardziej opłacalny.

Jednak dla kogoś, kto robi to na co dzień, może to być warte zachodu, zaoszczędzi to dużo czasu.

#14 ·
Nie ma nic do ujawnienia, to nie moja praca i tak naprawdę nie mogę tego udostępnić. Po prostu oprogramowanie, które zmodyfikuje eeprom i flash.

Jeśli chodzi o OP tego wątku, to nie byłoby to dla niego/niej opłacalne, żebym to robił w ten sposób, ponieważ musiałby/musiałaby kupić SM2 lub inną markę j2534 wysokiej jakości, mongoose nie działa w tym przypadku....być może sposób xprog będzie o wiele bardziej opłacalny.
Jednak dla kogoś, kto robi to na co dzień, może się to opłacać, zaoszczędzi to dużo czasu.
Cześć Tech_JLR,

Jestem zainteresowany tą metodą, co jest potrzebne do jej realizacji. Mam Jaguara XF z 2015 roku z uszkodzonym Central BCM. Udało mi się ponownie uruchomić samochód za pomocą SDD, ale muszę przeprogramować BCM do fabrycznego EEprom, a następnie ponownie połączyć BCM z samochodem za pomocą SDD.

Dzięki,

Michael

#19 ·
Nie, nie mam nikogo w Wielkiej Brytanii, jestem w USA. Jeśli jest to Twój osobisty pojazd, sugeruję, abyś zrobił to sam, potrzebujesz tylko czytnika eeprom, takiego jak XPROG lub podobny. Jeśli eeprom jest uszkodzony i nikt jeszcze nie próbował go naprawić, możesz odzyskać eeprom z dflash... lub możesz go zresetować i zaprogramować z SDD jako nowy...
Wszyscy pytają o odczyt BCM przez obd, tak, to możliwe i to robię, aby zaoszczędzić czas podczas pracy nad wieloma BCM, potrzebujesz określonego oprogramowania i potrzebujesz określonego typu urządzenia/vci, aby to zrobić przez obd, oprogramowanie i urządzenie/vci nie są tanie i nie jest to warte dla prywatnego właściciela, który próbuje naprawić własny BCM,,, po prostu zdobądź klon/xprog za 50 $ lub mniej i zrób to sam bez niczyjej pomocy,,, na tym forum jest wiele informacji o tym, jak odzyskać eeprom i jak go zresetować...
TERAZ DLA WSZYSTKICH WŁAŚCICIELI FIRM, KTÓRZY PRÓBUJĄ DOWIEDZIEĆ SIĘ, JAK TO JEST MOŻLIWE, PRZESTAŃCIE SZUKAĆ I PYTAĆ, TO JEST OPROGRAMOWANIE WEWNĘTRZNE, NIE NA SPRZEDAŻ!!!!!!
LUB ZAPŁAĆ PROGRAMIŚCIE I MOŻESZ MIEĆ WŁASNE OPROGRAMOWANIE, KTÓRE MOŻESZ SPRZEDAWAĆ I ROBIĆ, CO CHCESZ.

#31 ·
Nie, nie mam nikogo w Wielkiej Brytanii, jestem w USA. Jeśli jest to Twój osobisty pojazd, sugeruję, abyś zrobił to sam, wszystko czego potrzebujesz to czytnik eeprom, taki jak XPROG lub podobny. Jeśli eeprom jest uszkodzony i nikt jeszcze nie próbował go naprawić, możesz odzyskać eeprom z dflash... lub możesz go zvirginizować i zaprogramować z SDD jako nowy... Wszyscy pytają o odczyt BCM przez obd, tak, to możliwe i to robię, aby zaoszczędzić czas podczas pracy nad wieloma BCM, potrzebujesz określonego oprogramowania i potrzebujesz określonego typu urządzenia/vci, aby to zrobić przez obd, oprogramowanie i urządzenie/vci nie są tanie i nie jest to warte dla prywatnego właściciela, który próbuje naprawić własny BCM,,, po prostu zdobądź klon/xprog za 50 $ lub mniej i zrób to sam bez niczyjej pomocy,,, na tym forum jest wiele informacji na temat odzyskiwania eeprom i jak go zvirginizować.... TERAZ DLA WSZYSTKICH WŁAŚCICIELI FIRM, KTÓRZY PRÓBUJĄ DOWIEDZIEĆ SIĘ, JAK TO JEST MOŻLIWE, PRZESTAŃCIE SZUKAĆ I PYTAĆ, TO JEST OPROGRAMOWANIE WEWNĘTRZNE, NIE NA SPRZEDAŻ!!!!!! LUB ZAPŁAĆ PROGRAMIŚCIE I MOŻESZ MIEĆ WŁASNE OPROGRAMOWANIE, KTÓRE MOŻESZ SPRZEDAWAĆ I ROBIĆ, CO CHCESZ.
Cześć. Czy jest jakaś szansa, że mógłbym się z tobą skontaktować przez whats up?

#20 ·
Cześć Tech_JLR,

Zamierzam przeprogramować BCM, zastanawiam się, czy istnieje instrukcja krok po kroku, jak to zrobić. Szukałem na stronie instrukcji, ale niewiele szczegółów, które chciałbym poznać. Jeśli masz listę instrukcji, którą możesz przekazać za pomocą Xprog, byłoby wspaniale. Potrzebne informacje: Ustawienia w xprog do pobierania dFlash, Pflash, eeprom. Podłączenie przewodów do płyty BDM na xprog, jak używać flash do przeprogramowania eeprom. Lub zvirginizuj BCM, jeśli jest to łatwiejsze.

Dzięki,

Michael

#21 ·
Cześć Tech_JLR,

Zamierzam podążać drogą przeprogramowania BCM, zastanawiam się tylko, czy istnieje instrukcja krok po kroku, jak to zrobić. Szukałem na stronie instrukcji, ale niewiele szczegółów, które chciałbym poznać. Jeśli masz listę instrukcji, którą możesz przekazać za pomocą Xprog, byłoby wspaniale. Potrzebne informacje: Ustawienia w xprog do pobierania dFlash, Pflash, eeprom. Podłączenie przewodów do płyty BDM na xprog, jak używać flash do przeprogramowania eeprom. Lub Virginize BCM, jeśli jest to łatwiejsze.

Dzięki,

Michael
Czy kiedykolwiek otrzymałeś instrukcję, jak to zrobić? Nie działają mi spryskiwacze ani tylna wycieraczka

#23 ·