Jaguar Forum banner

Wymiana płynu chłodzącego XF 3.0D

10K views 26 replies 6 participants last post by  sandmaennle  
#1 · (Edited)
Dzień dobry wszystkim, cześć @Philayl

Znalazłem Twój post z 2020 roku (Wymiana płynu chłodniczego). Czy udało Ci się wymienić go samodzielnie?
Czy łatwo było poluzować śrubę/korek spustowy chłodnicy?

Wymienię płyn chłodniczy po wymianie pompy płynu chłodniczego tego lata. Właśnie uzupełniłem go wodą (nie planowałem stracić tak dużo płynu chłodniczego) i teraz chcę go całkowicie wymienić. Nie chciałem mieszać różnych dostawców. Teraz znalazłem tę wskazówkę dotyczącą pojemności w instrukcji z napełnianiem serwisowym....ok...więc i tak zmieszam starego i nowego dostawcę. Mam więc nadzieję, że to nie ma znaczenia, o ile mieszasz płyny o podanej specyfikacji Ford WSS-M97B44-D.

Czy musiałeś napełnić ilość dla napełniania serwisowego czy napełniania na sucho?
Rozumiem różnicę, ale nie wiem, skąd się bierze. Oznacza to, że nigdy nie można wymienić 100% płynu chłodniczego? Dlaczego? Po prostu interesuje mnie powód.

Image

Dirk

#2 ·
Cześć Dirk, stwierdziłem, że najtrudniejszą częścią pracy było usunięcie osłony pod silnikiem, po prostu upewnij się, że silnik jest ciepły, a sterowanie ogrzewaniem jest ustawione na gorące. Zauważyłem, że chociaż w książce napisano około 10 i pół litra (lub w przybliżeniu), to nie trzeba było aż tyle, żeby uzupełnić. Phil

• Like
Reactions: sandmaennle
#3 ·
Dzięki Phil!
Usunąłem tę osłonę pod silnikiem trzy razy w ciągu ostatnich 2 lat....:)...więc mam nadzieję, że uda mi się również wymiana ;)
Więc wybiorę 10 litrów płynu chłodzącego gotowego do użycia. Wezmę markę z lokalnego sklepu. Jeśli to nie wystarczy, łatwiej jest kupić tam małe puszki. Nie jest to tak tanie jak w internecie, ale całkiem ok. I mam nadzieję, że nie będę go potrzebował przez następne 10 lat :LOL:.

Dirk

#4 ·
Jeszcze jedno pytanie...może nie jestem wystarczająco mądry :rolleyes:... jaki jest przekaz tych dwóch zdjęć w instrukcji obsługi
odwadniania i napełniania? Spójrz na tę piękną rurę? Sprawdź połączenie? Sprawdź, czy jest zainstalowane?

Image

Rozumiem, co robić dalej podczas napełniania. Najpierw otwórz ten zawór, a na końcu napełniania zamknij go ponownie. Jaka jest funkcja tej rury lub zaworu, jeśli jest normalnie zamknięty?
Żeby być bezpiecznym, zanotuję pozycję, zanim zacznę :)

Image

Mam nadzieję, że ktoś mądrzejszy podzieli się ze mną swoją wiedzą :cool:

Dirk

#7 ·
Naprawdę @OBC John ?! Ok...Wrócę do szkoły podstawowej...naprawdę...nie mogłem sobie wyobrazić, że odpowiedź będzie tak łatwa i oczywista...przepraszam za moje pytanie i dziękuję za pomoc John :)

Dirk
Żaden problem. I żadne przeprosiny nie są potrzebne. (y)

#8 ·
Niedawno wymieniłem płyn chłodniczy w moim XF (3.0D) i mogę potwierdzić, że przednia osłona podwozia (nie główna osłona podwozia) jest nieco kłopotliwa w demontażu i ponownym montażu - chociaż można ostrożnie spuścić płyn bez demontażu. Usunąłem ją tylko po to, aby usunąć ogromną ilość zanieczyszczeń uwięzionych między dwiema chłodnicami.

10-11 litrów to mniej więcej właściwa ilość. Kupiłem koncentrat płynu chłodniczego luzem i zmieszałem go z wodą demineralizowaną.

Zawory odpowietrzające warto pozostawić lekko otwarte, aż przepłynie przez nie płyn chłodniczy, ale zostałem rzetelnie poinformowany, że układ chłodzenia 3.0D jest całkiem dobry w samodzielnym usuwaniu kieszeni powietrznych po rozgrzaniu i uruchomieniu.

Po mojej pracy zleciłem sprawdzenie mojego układu specjalistom od chłodnic/płynu chłodniczego i otrzymałem zielone światło, więc to, co inni powiedzieli o odpowietrzaniu powietrza, jest prawdą.

Mam obowiązek przyznać, że instrukcja obsługi jest często niejasna w udzielaniu wskazówek, a notatki dotyczące układu chłodzenia potwierdzają to do pewnego stopnia.

#9 ·
Muszę przyznać, że instrukcja obsługi jest często niejasna w kwestii wskazówek, a notatki dotyczące układu chłodzenia potwierdzają to do pewnego stopnia.
Dzięki, Iwanow. Spróbuję tego dzisiaj. Prognoza pogody mówi, że dzisiaj nie powinno padać :). 10-11 litrów....więc być może będę musiał
dokupić jeszcze jeden litr. Wczoraj kupiłem gotowy do użycia płyn chłodniczy. I zrobię jeszcze jedno dodatkowe napełnienie wodą demineralizowaną, aby wyczyścić układ. Instrukcja mówi 2. Dlatego mój warsztat wycenił 2 godziny pracy na około 220 EUR bez materiału....więc po prostu kupiłem płyn i zrobię to sam.
Zastanawiałem się tylko nad tą śrubą odpowietrzającą nad chłodnicą EGR. Myślałem, że to zawór. John powiedział mi, że to tylko śruba odpowietrzająca i dzisiaj zobaczyłem post od cosmic ze zdjęciem tej śruby odpowietrzającej.

Dirk

#10 ·
Tak, spłukałem dwa razy, żeby się upewnić. Dużo wody demineralizowanej! Następnie napełniłem ostateczną mieszanką płynu chłodniczego. Prawdopodobnie trochę zostanie, ale przyda się później. Odpowietrznik nad zaworem EGR można pozostawić otwarty podczas napełniania, ale należy pamiętać, że ten na zbiorniku wyrównawczym również powinien być najpierw otwarty, aż zacznie kapać (następnie zamknąć), a następnie poczekać, aż górna śruba nad EGR również zacznie bulgotać, a następnie ją zamknąć. Jeśli nie ma pęcherzyków, nie panikuj zbytnio - samo się ułoży po rozgrzaniu. Postępuj również zgodnie z instrukcjami dotyczącymi włączania ogrzewania! Najważniejsze to NIE DOKRĘCAĆ ZA MOCNO plastikowych śrub - musiałem wymienić cały zbiornik wyrównawczy dzięki niezdarnemu i zbyt entuzjastycznemu lokalnemu dealerowi Jaguara.

• Helpful
#11 ·
Praca wykonana. Wspaniała pogoda. Opuściłem biuro dość wcześnie. Miałem więc naprawdę miłe popołudnie. Przepłukałem tylko raz wodą demineralizowaną. Ostatnia pełna wymiana płynu chłodniczego miała miejsce w zeszłym roku. Zmieniłem go ponownie tylko dlatego, że uzupełniłem go wodą podczas wymiany pompy wody 3 miesiące temu. Usłyszałem jakiś hałas. Pomyślałem, że to pompa wody. To nie była pompa wody. Hałas wciąż jest obecny, ale nie zmienił się w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Może to być pompa wysokiego ciśnienia lub filtr paliwa. Spróbuję to ogarnąć. Teraz płyn chłodniczy jest wymieniony. Naprawdę myślałem, że będzie trudniej. To była moja pierwsza praca przy tym Jagu, w której nic nie poszło źle. Wszystkie części można było zamontować z powrotem tam, gdzie powinny być. I zaoszczędziłem 220 EUR. Fajnie :) . Do odpowietrzania odkręciłem obie śruby odpowietrzające. Obie są w bardzo dobrym stanie. Pod samochodem zdjąłem obie osłony. Łatwiej było otworzyć śrubę spustową bez tej osłony chłodnicy. Wlałem 9 litrów płynu chłodniczego. Dzięki za wsparcie, chłopaki.

#13 ·
Wygląda na świetną, dobrze wykonaną robotę i wszystko jest całkiem schludne (te same specyfikacje i kolor co mój samochód!). Kiedy robiłem swój, spędziłem 2 godziny próbując odzyskać korek pojemnika na wodę demineralizowaną z komory silnika - ale to inna historia…

Miło widzieć również minimalną korozję pod spodem - i niczego nie brakuje! Powodzenia w znalezieniu źródła hałasu.

• Like
#14 ·
Dzięki ivanov. Znam te historie o śrubach i kubkach znikających w okolicach komory silnika :). Najgorsze to ich nie znaleźć. Ale nienawidzę dźwięku, gdy uderza o powierzchnię osłony podłogowej i wiesz, że musisz podnieść samochód na lewarku, odkręcić 10 do 20 śrub i zdjąć tę osłonę podłogową :mad:

Kolor tego płynu chłodzącego doprowadził mnie do szału. Moją specyfikacją jest Ford WSS-M97B44-D. I znalazłem go w Internecie w różnych kolorach. Różowy, fioletowy, pomarańczowy.... Naprawdę myślałem o kupnie tego czegoś od mojego dealera Forda obok. Skończyło się na telefonie do warsztatu, który wymienił płyn chłodzący w zeszłym roku podczas mojej awarii z uszkodzonym intercoolerem. Użyli certyfikowanego różowego płynu chłodzącego GF12+.
To było w jakiś sposób irytujące, że można znaleźć wiele różnych informacji w Internecie dotyczących barwienia i mieszania różnych płynów chłodzących o różnych kolorach. A jeśli zapytasz różne warsztaty, powiedzą ci, że mają tylko kilka płynów chłodzących określonych dla wszystkiego, ponieważ dozwolone jest mieszanie różnych kolorów. Istotna jest klasa GF (VW) lub klasa G (BASF) lub klasa AF. Myślę, że warsztaty Jaga lub Forda używają swojego specjalnego płynu chłodzącego ze swoją specyfikacją WSS lub JLR. Indywidualni używają odpowiedników. I znalazłem płyny chłodzące w Internecie z GF12+ włącznie ze specyfikacją dla VW i Ford WSS.

Jak widać na zdjęciach, mój stary jest pomarańczowy. Czytałem, że to normalne. Zmieniają kolor podczas pracy. Na nowym pojemniku z płynem chłodzącym zobaczysz tylko specyfikację GF12+ dla VW i innych silników VAG. To w porządku, ponieważ GF zostało "wynalezione / stworzone" przez VW. W końcu zapytałem warsztat, w którym kupiłem ten płyn chłodzący, aby sprawdzić, czego użyją do serwisowania mojego samochodu. Ten. Więc skończyłem kupując ten GF12+ od mojego lokalnego warsztatu. Nie od mojego Indy, ale od oddziału większej sieci w Niemczech. Wierzę, że nie zniszczy to mojego silnika ;)

Dirk

#16 ·
Dzięki Horlicks. Miałem ten sam pomysł i odkryłem, że mój sprzęt nie jest odpowiedni dla GF12. Jest bardzo stary. Więc może dla innego rodzaju płynu chłodzącego. Mówi -10°C dla nowego płynu chłodzącego out of the box. Szukam nowego :rolleyes:.

#17 ·
Cześć @Horlicks,
ponownie przeliczyłem moje wartości. Otrzymuję 46% mieszaninę końcową.
Obliczone na podstawie powyższej specyfikacji 12,3 L całkowitej pojemności i mojej objętości wymiany 9 L.
Przed wymianą:
12,3 L zawierające 4 L czystej wody + 8,3 L 50% płynu chłodzącego => 12,3 L z 34% płynu chłodzącego
Przejechałem tę mieszankę około 3000 km. Powinno być dobrze wymieszane.
Po wymianie:
12,3 L zawierające 3,3 L 34% płynu chłodzącego + 9 L 50% płynu chłodzącego => 12,3 L z 46% płynu chłodzącego

Czy mam rację?
Może się zdarzyć, że nie będę w stanie zobaczyć różnicy na skali między 46% a 50%. Ale wierzę, że zobaczę różnicę między 34% a 50% :) .

Dirk

#20 ·
Myślałem, że przepłukałeś wodą demineralizowaną. Jeśli tego nie zrobiłeś, prawdopodobnie będzie dobrze, jeśli zima nie będzie zbyt mroźna.
Masz rację, Horlicks. Przepłukałem raz wodą demineralizowaną, aby wyczyścić układ, a po spuszczeniu napełniłem układ gotową mieszanką.
I tak, wierzę, że mój tester nie jest w porządku :) Właśnie sprawdziłem specyfikację. Jest odpowiedni dla glikolu etylenowego, ale może za stary.

Dirk

#19 ·
Możesz również kupić testery, aby pokazać, jaki poziom płynu chłodzącego do wody faktycznie masz (cóż, możesz tu w Oz). Przynajmniej jedno jest pewne (jeśli chodzi o kolory): nie używaj zielonych rzeczy!

• Helpful
#22 ·
Możesz również kupić testery, aby pokazać, jaki poziom płynu chłodzącego do wody faktycznie masz (cóż, możesz tutaj w Oz). Przynajmniej jedno jest pewne (jeśli chodzi o kolory): nie używaj zielonych rzeczy!
Zgadza się!! To była stała informacja w internecie. To jedyna mieszanka No-Go :). Wikipedia ma ładną tabelę, aby to pokazać. Ale dostępna tylko w języku niemieckim. Angielska wersja pokazuje te informacje tylko z punktami (Wikipedia)

Dirk

#23 ·
Właśnie przetestowałem to ponownie z innym testerem. Całkiem -20°C. Wciąż wystarczająco na niemiecką zimę. Mogę zassać prawie 2 litry ze zbiornika wyrównawczego. Powinno zadziałać, aby wymienić tę ilość na 100% koncentratu płynu chłodzącego. Ale przejadę jeszcze kilka mil. Jeśli stężenie spadnie, poszukam innego rozwiązania.
Wygląda na to, że jest więcej wody niż 4 litry w lecie. :rolleyes:

Dirk

#25 ·
:) ...fajnie <przed globalnym ociepleniem>...nie ma globalnego ocieplenia.....jakiś naprawdę mądry facet powiedział mi to w telewizji.

Mieszkam w południowych Niemczech w ciepłym rejonie. W ciągu ostatnich 5 lat nie widziałem więcej niż -10°C. Ale też bym nie ryzykował. W przyszłym tygodniu jestem umówiony na przegląd oleju w tym warsztacie. Więc kupię 2 litry koncentratu. Nie zaryzykuję silnika dla 15 EUR koncentratu. ;)

Dirk

#26 ·
Lata temu - no cóż, dokładnie w 1961 roku, dostałem nową pracę w zachodnim Pembrokeshire. Nie miałem pojęcia, jak zimno może być.
Miałem Jowetta Javelina i myślałem, że będę w porządku z ilością płynu przeciw zamarzaniu, który wlałem.
Wyskakuję rano, żeby przejechać 6 mil do nabrzeża naftowego. Naciskam rozrusznik i spod maski dochodzi powolny, skrzypiący dźwięk.
Rzucam okiem i widzę 2 korki rdzeniowe wystające na około 6 cm z bloku silnika na słupach lodu.
To nie był mój najwspanialszy moment za kierownicą.

#27 · (Edited)
Bardzo imponujące z technicznego punktu widzenia.... ale, bez wątpienia, maksymalny koszmar, jeśli znajdziesz się w takiej sytuacji.
Kruszony lód prosto z głowicy cylindrów... :cry:.

Byłoby interesujące zobaczyć, czy taka sytuacja miałaby miejsce w tym czołgu podczas zimnego startu. V12 o pojemności około 48 litrów. Byłaby to imponująca eksplozja :)
Leoprad 2 Alberta

Cieszę się, że mój 3.0D nie brzmi tak podczas zimnego startu :LOL:

Dirk