Jaguar Forum banner

ZF 8HP70 Wibracje / Szarpanie skrzyni biegów

18K views 44 replies 15 participants last post by  jtownson  
#1 ·
Witajcie wszyscy.
Jak sugeruje tytuł wątku, mam problem z wibracjami skrzyni biegów w moim XF 2.0 benzyna z 2014 roku. 190000 km na liczniku (118000 mil). Skrzynia biegów działa idealnie od 1 do 8 biegu, jednak odczuwam wibracje tylko na 6 biegu i tylko po zmianie z 5 na 6 - jeśli redukuję z 7 na 6, nie ma wibracji. Kiedy występują, częstotliwość wibracji zmienia się wraz z prędkością (i obrotami) i znika, gdy tylko skrzynia biegów zmieni bieg na inny lub zmieniam go ręcznie. Wibracje są również bardziej wyraźne pod obciążeniem, ale nadal występują podczas jazdy na luzie na 6 biegu.
Zresetowałem adaptacje za pomocą SDD i postępowałem zgodnie z procesem ponownej adaptacji, co nie przyniosło żadnej różnicy. Czytałem o problemach z mocowaniami skrzyni biegów i przegubami elastycznymi, ale fakt, że występuje to tylko na 6 biegu i przy wszystkich prędkościach, sprawia, że te elementy są mało prawdopodobnymi kandydatami. Nie wymieniłem jeszcze oleju ze względu na radę, jaką otrzymałem, sugerującą, aby nie marnować pieniędzy, dopóki ktoś, miejmy nadzieję, nie będzie mógł pozytywnie powiedzieć, jaki może być problem.
Czy ktoś ma jakieś pomysły?

#2 ·
6HP i 8HP okazały się bardzo niezawodne, gdy zostały zamontowane w XF i XE, więc mało prawdopodobne, abyśmy byli najlepszym źródłem diagnozy. Rozejrzyj się po forach BMW, ponieważ rozumiem, że mają więcej problemów z 8HP i oczywiście jest o wiele więcej pojazdów, które mogą się zepsuć.

#3 · (Edited)
Jeśli dzieje się to tylko na jednym biegu, niezależnie od zakresu obrotów, a pozostałe są w porządku w tym samym zakresie obrotów, to myślę, że w pewnym sensie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.

Warto jednak zasięgnąć porady niezależnego specjalisty od Jaguara, aby potwierdzić diagnozę i prawdopodobnie uzyskać kosztorys usunięcia, naprawy/remontu. Prawdopodobnie wyjmą go i albo zrobią to na zasadzie wymiany, albo wyślą do specjalisty od skrzyń biegów w celu naprawy.

Zgadzam się, żeby jeszcze nie wymieniać oleju, ponieważ jest mało prawdopodobne, żeby to było to i potencjalnie tylko marnujesz pieniądze na wymianę, którą potencjalnie i tak miałbyś zrobić przy remoncie.

Nie daj się wciągnąć w korzystanie z głównego dealera, ponieważ po prostu obciąży cię pełną nową skrzynią biegów, która będzie kosztować tysiące funtów. Nie jestem pewien co do obecnych cen, ale byłbym dość pewny, że udałoby ci się wymienić ją na jednostkę po regeneracji na zasadzie wymiany lub naprawić obecną (to zajmie więcej czasu) za 1000-1500 funtów, wliczając robociznę, a może mniej.

Dobry Indy powinien być w stanie zamówić jedną i mieć ją gotową w ciągu jednego dnia.

#9 ·
Jeśli występuje to tylko na jednym biegu, niezależnie od zakresu obrotów, a pozostałe są w porządku w tym samym zakresie obrotów, to myślę, że w pewnym sensie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.

Warto jednak zasięgnąć porady niezależnego specjalisty od Jaguara, aby potwierdzić diagnozę i prawdopodobnie uzyskać kosztorys usunięcia, naprawy/remontu. Prawdopodobnie wyjmą go i albo zrobią to na zasadzie wymiany, albo wyślą do specjalisty od skrzyń biegów w celu naprawy.

Zgadzam się z tym, żeby jeszcze nie wymieniać oleju, ponieważ jest to mało prawdopodobne i potencjalnie tylko marnujesz pieniądze na wymianę, którą potencjalnie i tak trzeba będzie zrobić przy remoncie.

Nie daj się wciągnąć w korzystanie z głównego dealera, ponieważ po prostu obciąży Cię on kosztami nowej skrzyni biegów, co będzie kosztować tysiące funtów. Nie jestem pewien co do obecnych cen, ale byłbym dość pewny, że uda Ci się wymienić ją na jednostkę regenerowaną na zasadzie wymiany lub naprawić obecną (to zajmie więcej czasu) za 1000-1500 funtów, wliczając robociznę, a może i mniej.

Dobry Indy powinien być w stanie zamówić ją i mieć ją gotową w jeden dzień.
Lub dobry specjalista od skrzyń biegów, jeśli jakiś istnieje w Twojej okolicy.

#4 ·
Czy wiesz, czy olej kiedykolwiek był wymieniany?

ZF zaleca 60 000 mil, mimo że Jaguar twierdzi, że jest uszczelniony na całe życie.

Wymieniłem olej w skrzyni biegów w moim X250 2.2d przy przebiegu 85 000 mil i zrobiło to znaczącą różnicę.

Wymiana oleju oznacza usunięcie połączonej miski olejowej/filtra, co pozwoli sprawdzić, czy nie ma w nim metalu, co może wskazywać na problem.

Spójrz na odświeżenie Range Rovera Davida, zobaczysz, co jest potrzebne.

Mój projekt Range Rover Supercharged z 2007 roku

#6 ·
Jest duża różnica między mniej płynnymi zmianami a jednym biegiem, który szarpie/wibruje. Żadna ilość wymian oleju tego nie naprawi, coś jest nie tak z jedną lub więcej planetarnymi w skrzyni, prawdopodobnie poważnie zużytymi.

#7 ·
Może to być zablokowany lub ograniczony solenoid, który trzepocze. Wymiana oleju może pomóc.

Tak czy inaczej, opuszczenie miski olejowej niczego lub coś ujawni. Dalsza diagnoza może pójść od tego momentu.

#10 ·
Może to być zablokowany lub ograniczony solenoid, który trzepocze. Wymiana oleju może pomóc.

Tak czy inaczej, opuszczenie miski olejowej niczego lub coś ujawni. Dalsza diagnoza może pójść stamtąd.
Wysoce wątpliwe. Albo zmieni bieg, albo nie. Nie będzie niczego pomiędzy, gdzie zmienia bieg w połowie/nie w pełni się zazębia.

#8 ·
Wszystko zależy od tego, jak bardzo jesteś entuzjastycznie nastawiony do samodzielnego usuwania usterek, Twoich umiejętności mechanicznych i zaplecza warsztatowego w domu. Możesz spuścić płyn i opuścić miskę olejową. To natychmiast dałoby Ci pewne wskazówki, płyn może być spalony, miska olejowa pełna opiłków żelaza lub kawałków tarczy sprzęgła itp. Ale teraz samochód byłby unieruchomiony, więc nie miałbyś innego wyjścia, jak zamontować nowy filtr, miskę olejową i napełnić minimum. Byłbym skłonny, gdy miska olejowa byłaby zdjęta, cokolwiek bym znalazł, wymienić solenoidy, a następnie zamontować je ponownie i napełnić, chyba że oczywiście ilość znalezionych zanieczyszczeń wskazywałaby, że skrzynia biegów jest wyraźnie uszkodzona wewnętrznie. Jeśli zmarnowałbym swój czas i pieniądze, to trudno, przynajmniej bym spróbował.

owns 2018 Jaguar F-Pace S Supercharged
#11 ·
Dziękuję za wszystkie sugestie.
Przeszukuję internet w poszukiwaniu pomysłów, ale nie natknąłem się na nic podobnego. Jak wspomniano, skrzynie biegów tego typu są używane w wielu różnych markach pojazdów, więc byłem na wielu różnych forach, ale nie znalazłem nic, co choćby w przybliżeniu pasowałoby do moich objawów.

Rozmawiałem z 3 różnymi specjalistami od automatycznych skrzyń biegów, w tym z samym ZF, ale żaden z nich nie może zaoferować żadnych pomysłów, poza poradą, aby zabrać to do nich w celu zdiagnozowania. Wykonuję całą moją pracę sam, więc jeśli do tego dojdzie, sam rozbiorę skrzynię i zobaczę, co znajdę, lub alternatywnie zamontuję dobry, używany zamiennik, co nie jest trudne, jeśli ma się odpowiedni sprzęt.

Gdyby skrzynia biegów miała inne problemy, na pewno zacząłbym coś rozbierać, żeby zobaczyć, czy coś jest oczywiste, ale działa tak płynnie w całym zakresie, że nie mogę się powstrzymać od zastanawiania się lub nadziei, że będzie to coś małego. Czytałem o pojedynczych solenoidach powodujących dziwne zachowanie, ale nie mogę pojąć, jak mogłoby to spowodować mój problem, ponieważ 6. bieg jest jedynym biegiem, w którym żaden z nich nie jest zasilany (poza solenoidem postojowym).

Rzeczą, która mnie zaskakuje, są wibracje występujące tylko przy zmianie na wyższy bieg, ale nie przy redukcji - gdy wibracje pojawią się przy zmianie na wyższy bieg, pozostają do następnej zmiany. Mogę przyspieszać i zwalniać, ile chcę, i one tam są. To samo można powiedzieć o braku wibracji na 6. biegu po redukcji - to nie jest tak, że przychodzą i odchodzą. Oznacza to, że część, która jest "niewyważona", jest zablokowana w stanie niewyważenia i nie może się poruszyć do następnej zmiany i vice versa.

Mam instrukcje rozwiązywania problemów i remontu dla 8HP70, które będę dalej czytał i sprawiał sobie bóle głowy. Ciągle mam momenty olśnienia, ale trwają one tylko kilka sekund, gdy czytam dalej.

Właśnie wpadłem na pomysł - później zrobię jazdę próbną i zmienię z 5 na 6 bieg podczas toczenia się, a także spróbuję zmienić z 7 na 6 bieg przy maksymalnym obciążeniu, aby zobaczyć, co się stanie. Przy normalnej jeździe obciążenie skrzyni będzie odwrotne, więc może to mieć wpływ na wszystko.

Nie żeby to miało mi wiele powiedzieć, ale będzie piękny dzień na przejażdżkę. Słońce i 30 stopni C. Błogość...

#14 ·
Rozpoczęcie rezonansu może być trudne, ale kiedy się zaczyna, trwa. Komentarz Wilfa powyżej jest tym, co myślałem, tzn. może to nie być skrzynka, może to być tak, że rezonans jest tworzony przez określony zestaw kryteriów, który następnie trwa. Wibracja taka jak ta byłaby zwykle łożyskiem lub gumowym łącznikiem lub gumą montażową. Niewyważona część robiłaby to cały czas przy określonej prędkości. To trochę jak hałas, który wydaje się dochodzić z jednego obszaru, ale jest w zupełnie innym miejscu. Wibracje i hałas to to samo. Warto rozejrzeć się po kilku nieoczywistych rzeczach przed rozebraniem skrzynki. Usterki zwykle się pogarszają lub poprawiają, rzadko pozostają takie same, więc można poczekać trochę dłużej, aby zobaczyć, co się stanie, może być łatwiej znaleźć usterkę. Nie masz wiele do stracenia, ponieważ gdy zaczniesz przy skrzynce, będzie to kosztowne, cokolwiek zrobisz.

#15 ·
Zastanawiałem się nad rezonansem, ale jestem prawie pewien, że w moim samochodzie tak nie jest. (Choć nie wykluczyłem tego całkowicie i będę o tym pamiętał podczas rozwiązywania problemów). Zdecydowanie odczuwam to jako wibracje mechaniczne, które można uzyskać na przykład z niewyważonego wału napędowego lub półosi.

Kiedyś miałem samochód, w którym w jakiś sposób zgubiło się łożysko kołnierzowe, które znajduje się na końcu wału korbowego i lokalizuje oraz centruje wałek sprzęgłowy skrzyni biegów. (Kto wie, jak zniknęło, ale to inna historia). Jeśli miało się szczęście i prawidłowo zwalniało sprzęgło, sprzęgło i tarcza dociskowa ustawiały się idealnie i nie było wibracji. Jeśli miało się pecha i nie ustawiało się to w jednej linii, odczuwało się wibracje w rytm obrotów silnika, które znikały po wciśnięciu sprzęgła i mogły, ale nie musiały, powrócić po jego zwolnieniu. Ten problem nie ma nic wspólnego z moją obecną usterką, ale tak właśnie odczuwam wibracje. Kiedy sprzęgła C, D i E załączają się, tak jak w 6. biegu, coś jest niewspółosiowe lub niewyważone i zostaje tam zablokowane, aż jedno lub więcej sprzęgieł rozłączy się przy zmianie biegu, co pozwala wadliwej części ponownie normalnie się obracać.

Próbuję znaleźć łatwą odpowiedź, a wał napędowy jest zdecydowanie najłatwiejszy do naprawienia, ale po prostu nie mogę dopasować go do tego, czego doświadczam. Podczas dzisiejszej jazdy próbnej celowo próbowałem różnych obciążeń skrzyni biegów, więc każda zmiana była inna, ale nic się nie zmieniło. Z 5 na 6 i wibracje zaczęły się w 100% przypadków. Niskie i wysokie obroty i prędkość, pełna przepustnica, częściowa przepustnica, jak zwał tak zwał.

Używam samochodu tak często, jak to możliwe, aby sprawdzić, czy sytuacja się pogarsza, czas pokaże.

#16 ·
Zastanawiałem się nad rezonansem, ale jestem prawie pewien, że to nie ma miejsca w moim samochodzie. (Choć nie wykluczyłem tego całkowicie i będę o tym pamiętał podczas rozwiązywania problemów). Zdecydowanie czuć to jako wibrację mechaniczną, którą można uzyskać na przykład z niewyważonego wału napędowego lub półosi.

Kiedyś miałem samochód, który w jakiś sposób stracił łożysko igiełkowe, które znajduje się na końcu wału korbowego i lokalizuje oraz centruje wałek wejściowy skrzyni biegów. (Kto wie, jak zniknęło, ale to inna historia). Jeśli miałeś szczęście i poprawnie zwolniłeś sprzęgło, sprzęgło i docisk idealnie się wyrównywały i nie było wibracji. Jeśli miałeś pecha i się nie wyrównało, odczuwałeś wibracje w rytm obrotów silnika, które znikały po wciśnięciu sprzęgła i mogły, ale nie musiały, powrócić po jego zwolnieniu. Ten problem nie ma nic wspólnego z moją obecną usterką, ale tak właśnie odczuwam wibracje. Kiedy sprzęgła C, D i E załączają się, jak to ma miejsce na 6. biegu, coś jest niewspółosiowe lub niewyważone i zostaje tam zablokowane, aż jedno lub więcej sprzęgieł się rozłączy przy zmianie biegu, co pozwala wadliwej części ponownie normalnie się obracać.

Próbuję znaleźć proste rozwiązanie, a wał napędowy jest zdecydowanie najłatwiejszy do naprawienia, ale po prostu nie mogę dopasować go do tego, czego doświadczam. Podczas dzisiejszej jazdy testowej celowo próbowałem różnych obciążeń skrzyni biegów, więc każda zmiana była inna, ale nic się nie zmieniło. Z 5. na 6. bieg i wibracje zaczęły się w 100% przypadków. Niskie i wysokie obroty i prędkość, pełna przepustnica, częściowa przepustnica, jak zwał tak zwał.

Używam samochodu tak często, jak to możliwe, aby sprawdzić, czy sytuacja się pogarsza, czas pokaże.
Przepraszam, jeśli już o tym wspomniałeś, ale czy próbowałeś wymienić olej i miskę olejową? Jeśli tak, najpierw sprawdziłbym korpus zaworu i elektrozawory, które są łatwo dostępne, zanim zdejmiesz skrzynię.
Sprawdziłbym również mocowania silnika, zwłaszcza to, które jest skutecznie mocowaniem skrzyni biegów z tyłu skrzyni biegów.

#18 ·
Myśląc o tym tylnym mocowaniu skrzyni biegów, jeśli byłoby rozerwane lub miękkie ze starości, wszelkie małe wibracje w skrzyni biegów miałyby tendencję do wzmacniania się, jeśli nie byłyby powstrzymywane przez mocne mocowanie, więc to możliwość. Może i tak wrzucę nowy. Nie są zbyt drogie.

#19 ·
Myśląc o tym tylnym mocowaniu skrzyni biegów, jeśli byłoby rozerwane lub miękkie ze starości, wszelkie małe wibracje w skrzyni biegów miałyby tendencję do wzmacniania się, jeśli nie byłyby powstrzymywane przez mocne mocowanie, więc to możliwość. Może i tak wrzucę nowy. Nie są zbyt drogie.
Dokładnie o to mi chodziło, znowu nic do stracenia.

#20 ·
Skoro to tylko/zawsze 6. bieg, wydaje mi się, że to musi być usterka skrzyni biegów. Wątpię też, żeby wymiana oleju to naprawiła. Gdybym miał ten problem i nie mógłbym go znieść, poszedłbym najpierw do specjalisty od skrzyń biegów.

• Like
Reactions: Phil1
#21 ·
Skoro to tylko/zawsze 6. bieg, wydaje mi się, że to musi być usterka skrzyni biegów. Wątpię też, żeby wymiana oleju to naprawiła. Gdybym miał ten problem i nie mógłbym go znieść, poszedłbym najpierw do specjalisty od skrzyń biegów.
Zdecydowanie. Po co zawracać sobie głowę wysiłkiem i wydatkami związanymi z wymianą płynu, skoro i tak prawdopodobnie zostanie on wymieniony/przebudowany?

#23 ·
Problem został naprawiony. Ale nie jestem w 100% pewien, co go naprawiło, ponieważ zrobiłem dwie rzeczy. Po pierwsze, wymieniłem tylne mocowanie skrzyni biegów na nową, oryginalną część. Ta, którą usunąłem, miała już lepsze czasy. Następnie uruchomiłem samochód na podnośniku, przechodząc przez biegi, ale wibracje nadal występowały.

Więc czując się bardzo zniechęcony, postanowiłem wymienić olej w skrzyni biegów jako ostatnią deskę ratunku przed demontażem. Spuściłem go i zostawiłem na noc do skapywania (o dziwo nie był zbyt brudny), a dziś rano napełniłem go zgodnie z procedurami ZF, ale używając oleju Ravenol 8HP i wibracje zniknęły.

Sądzę, że stary olej nie spełniał swojej roli efektywnie, co powodowało pewne wibracje, a wadliwe mocowanie skrzyni biegów nie było w stanie prawidłowo spełniać swojej roli, co powodowało odczuwanie wibracji.

Albo może to przekleństwa to naprawiły. Nie wiem na pewno, ale teraz jest naprawione i mogę powiedzieć mojemu dostawcy skrzyni biegów, żeby włożył zapasową skrzynię z powrotem na półkę.

Dziękuję wszystkim za sugestie i pomoc.

#25 ·
Problem został naprawiony. Ale nie jestem w 100% pewien, co go naprawiło, ponieważ zrobiłem dwie rzeczy. Po pierwsze, wymieniłem tylne mocowanie skrzyni biegów na nową, oryginalną część. Ta, którą usunąłem, miała lepsze dni. Następnie przejechałem samochodem na podnośniku przez biegi, ale wibracje nadal występowały.

Więc czując się bardzo zrezygnowany, postanowiłem wymienić olej w skrzyni biegów jako ostatnią deskę ratunku przed demontażem. Spuściłem go i zostawiłem na noc do skapywania (o dziwo nie był zbyt brudny), a dziś rano napełniłem go zgodnie z procedurami ZF, ale używając oleju Ravenol 8HP i wibracje zniknęły.

Podejrzewam, że stary olej nie spełniał swojej roli wydajnie, co powodowało pewne wibracje, a wadliwe mocowanie skrzyni biegów nie było w stanie prawidłowo spełniać swojej roli, co powodowało odczuwanie wibracji.

Albo może to przekleństwa to naprawiły. Nie wiem na pewno, ale teraz jest naprawione i mogę powiedzieć mojemu dostawcy skrzyń biegów, żeby włożył skrzynię zamienną z powrotem na półkę.

Dziękuję wszystkim za sugestie i pomoc.
Bardzo dobra wiadomość, cieszę się, że udało ci się to zrobić 'tanio'.

#30 ·
Czasami po prostu trzeba przeklinać przedmioty martwe, żeby znów działały.

Cieszę się, że udało ci się to naprawić.
Zrobiliśmy to kiedyś z praktykantem. To dało pożądany efekt;)

• Like
Reactions: PeteA
#27 ·
Jestem pod wrażeniem, jak wiele problemów ze skrzynią automatyczną rozwiązuje się dzięki wymianie płynu. Logika nakazywałaby, że dany problem nie będzie dotyczył płynu, tylko będzie działać lub nie, ale to nie jest moje doświadczenie i Ty je poszerzyłeś! Dobra robota za "tanią" domową naprawę DIY.

owns 2018 Jaguar F-Pace S Supercharged
#35 ·
Z pewnością jest niski poziom.

Myślę, że 8,5 l to pojemność od zera, ale zwykle wypływa 5-6 litrów (trochę zostaje w konwerterze momentu obrotowego).

Jestem zaskoczony, że nie wyświetlił się kod błędu, ale jestem prawie pewien, że nie ma wewnętrznego czujnika poziomu, prawdopodobnie tylko prosty przełącznik ciśnieniowy. Założę się, że było tuż przy granicy i że jeden bieg wymaga więcej płynu niż reszta, aby w pełni się zazębić.

#37 ·
Samochód jest suchy jak pieprz od spodu. Nie widać żadnych wycieków. Być może był niski po poprzedniej wymianie oleju, która nie została wykonana prawidłowo - płyn był zbyt czysty, aby być oryginalnym. Niestety, samochód nie miał historii serwisowej, kiedy go kupiłem, więc nie mogę się odnieść, ale widzę, że był dobrze utrzymany.

#38 ·
Samochód jest suchy jak pieprz od spodu. Żadnych wycieków. Być może był niski po poprzedniej wymianie oleju, która nie została wykonana prawidłowo - płyn był zbyt czysty, aby był oryginalny. Niestety, samochód nie miał historii serwisowej, kiedy go kupiłem, więc nie mogę się do niej odnieść, ale widzę, że był dobrze zadbany.
Sądząc po stanie mojego przy 70 tys. mil, uważam, że byłoby to dość oczywiste, gdyby to był oryginalny płyn. Czy śmierdziało? Mój tak.

#40 ·
To dobra wiadomość. Zastanawiałem się tylko, co zrobiliby główni dealerzy, nowa skrzynia na początek i niebo wie co jeszcze, bez wątpienia kilka £ z dużą liczbą zer na końcu
Również nowy silnik, ponieważ niska kompresja i wypadanie zapłonów spowodowały, że skrzynia biegów straciła olej i przeszła w tryb wibracji, aby to zrekompensować.