Jaguar Forum banner

[ROZWIĄZANE] Bezpieczeństwo - błąd unieruchomienia (SDD)

7.7K views 41 replies 7 participants last post by  sandmaennle  
#1 ·
Witajcie wszyscy. Przypadkowo spowodowałem spadek napięcia w samochodzie, rozładował się akumulator. Znam problem z PCM i tak dalej. Ale teraz dzieje się coś dziwnego. Moje klucze nie zaginęły, samochód odpala, wszystko działa z wyjątkiem centralnego zamka samochodu. Próbowałem skonfigurować PCM jako dostępny, to się udaje. Ale funkcja Bezpieczeństwo - Immobilizacja w drugim etapie daje błąd „Nie udało się zapisać identyfikatora docelowego”.

#3 ·
Zazwyczaj to BCM, a nie PCM, ulega uszkodzeniu przy niskim napięciu. Sugeruję sprawdzenie informacji o module BCM, aby sprawdzić, czy numery VIN i części wyglądają dobrze, a także sprawdzić, czy działają spryskiwacze przedniej szyby.

Mimo że BCM może być uszkodzony, nawet jeśli informacje o module i spryskiwacze przedniej szyby działają poprawnie. Jedynym sposobem, aby się tego upewnić, jest próba odczytania pamięci eeprom za pomocą programatora BDM.
Zobacz https://www.jaginfo.org/posts/2948062/

#4 ·
Zazwyczaj to BCM, a nie PCM, ulega uszkodzeniu przy niskim napięciu. Sugeruję sprawdzenie informacji o module BCM, aby sprawdzić, czy VIN i numery części wyglądają dobrze, a także sprawdzić, czy działają spryskiwacze przedniej szyby.

Mimo że BCM może być uszkodzony, nawet jeśli informacje o module i spryskiwacze przedniej szyby działają poprawnie. Jedynym sposobem, aby mieć pewność, jest próba odczytania eepromu za pomocą programatora BDM.
Zobacz https://www.jaginfo.org/posts/2948062/
vin i spryskiwacze przedniej szyby ok

#9 ·
Pliki debugowania podczas procedury "Bezpieczeństwo - Immobilizacja".
Wygląda na to, że zawodzi z PCM (być może pobieranie losowego ziarna, ale być może te logi są po prostu takie). Może spróbuj odłączyć zasilanie od PCM na kilka minut w nadziei, że wróci do rozsądnego stanu. (Lub akumulator, jeśli odłączenie zasilania od PCM jest zbyt trudne) Następnie spróbuj ponownie go zaprogramować.

Mam nadzieję, że nikt nie manipulował PCM (remap itp.) i jakoś go zablokował.

#13 ·
Czy zdiagnozowałeś to pod kątem objawów? Co mówi zakładka z zaleceniami?

Być może musisz najpierw skonfigurować bcm itp., zgodnie z dodatkową zakładką?

#14 ·
Nie mam pojęcia, dlaczego PCM wydaje się odrzucać połączenia, tylko spekulowałem, że osoby zajmujące się remapem/usuwaniem DPF mogą próbować zablokować dostęp, aby zapobiec przypadkowemu przywróceniu go do normalnego stanu. Może cykl zasilania (odłączenie akumulatora lub wyjęcie bezpieczników, jeśli możesz dowiedzieć się, które) może go odblokować.

PCM to moduł zarządzania silnikiem (pod panelem podszybia u dołu przedniej szyby po stronie pasażera). BCM to moduł sterowania nadwoziem (w prawym przednim podnóżku, znany również jako FSJB i CJB)

Czy wszystkie te kody są aktualne?
Wygląda na to, że masz problemy z BCMB lub uszkodzoną wiązką bagażnika (problemy ze światłami tablicy rejestracyjnej i światłami tylnymi na pokrywie bagażnika).

Czy miałeś podłączone zasilanie do samochodu podczas flashowania PCM?
(50A 13,4-13,8V to zalecana specyfikacja)

Czy Twój samochód ma podgrzewaną kierownicę?

Czy informacje o module w BCMB wyglądają dobrze?

#15 ·
Nie mam pojęcia, dlaczego PCM odrzuca połączenia, tylko spekulowałem, że osoby zajmujące się remapem/usuwaniem DPF mogą próbować zablokować dostęp w jakiś sposób, aby zapobiec przypadkowemu przywróceniu go do normy. Może cykl zasilania (odłączenie akumulatora lub wyjęcie bezpieczników, jeśli możesz dowiedzieć się, które) może to naprawić.

PCM to moduł zarządzania silnikiem (pod panelem podszybia na dole przedniej szyby po stronie pasażera). BCM to moduł sterowania nadwoziem (w prawym przednim podnóżku, znany również jako FSJB i CJB)

Wygląda na to, że masz problemy z BCMB lub uszkodzoną wiązką bagażnika (problemy ze światłami tablicy rejestracyjnej i światłami tylnymi na pokrywie bagażnika).

Czy informacje o module w BCMB wyglądają dobrze?
- Nie, ale jest napisane sukces.

- Aktualne, myślę. BCMB wygląda dobrze, VIN jest ok. Światła tablicy rejestracyjnej po prostu się rwą, wszystko jest ok z kamerą, światłami itp.

- Też działa.

#16 ·
- Nie, ale mówi, że sukces.
Cóż, to może dobrze wyjaśniać, dlaczego twój PCM jest "zablokowany". Najlepiej upewnij się, że dostaniesz zasilacz, zanim zaktualizujesz cokolwiek innego!

- Obecnie myślę. BCMB wygląda ok, VIN jest ok. Światła tablicy rejestracyjnej po prostu się rwą, wszystko jest ok z kamerą, światłami itp.

- Też działa.
Być może kod podgrzewanej kierownicy jest historyczny.

Czy sprawdziłeś BCM pod kątem wnikania wody? (dużo wątków na ten temat, wyszukaj "CJB water ingress")

#19 ·
Naprawdę musisz ogarnąć zasilacz (i nie powiedziałem ładowarki), zanim zaatakujesz to ponownie SDD.
Nie chcesz musieć kupować całego zestawu nowych modułów! (Jeśli masz szczęście, możesz ponownie wgrać oprogramowanie PCM po cyklu zasilania, ale może być uszkodzony/uszkodzony poza możliwością wgrania oprogramowania za pomocą SDD z powodu spadku napięcia podczas wgrywania)

#20 ·
Naprawdę musisz załatwić sobie zasilacz (i nie powiedziałem ładowarki), zanim zaatakujesz to ponownie za pomocą SDD.
Nie chcesz chyba kupować całego zestawu nowych modułów! (Jeśli masz szczęście, możesz ponownie wgrać PCM po cyklu zasilania, ale może być uszkodzony/uszkodzony poza możliwością flashowania za pomocą SDD z powodu spadku napięcia podczas flashowania)
Czy podłączenie wtyczek z innego uruchomionego samochodu do mojego akumulatora podczas ponownego flashowania PCM byłoby poprawne?

#22 ·
Nie jestem pewien, do jakich wtyczek się odnosisz, zapalniczki samochodowe nie mogą przenosić wymaganej ilości prądu.

Słyszałem o ludziach podłączających kable rozruchowe, a następnie uruchamiających drugi samochód i chociaż jest to lepsze niż brak zasilacza w ogóle, nowoczesne samochody (zakładam, że prawie wszystko po 1990 roku, chyba że znasz konkretny samochód) mają zarządzanie akumulatorem, a systemy samochodowe mogą okresowo wyłączać alternator z ładowania samochodu w celu pomiaru wydajności akumulatora itp., więc nie jest to najlepszy pomysł. (Może również występować znaczny szum elektryczny z drugiego działającego samochodu)

#30 ·
Cóż, rozwiązał mój problem, chłopaki, geniusz, ile zamierzacie zapłacić dealerom, złapcie okazję, nie mogłem wyjechać samochodem z podjazdu, dealer oferował pobranie 350 funtów tylko za odebranie go👀👀, facet zrobił dla mnie o wiele więcej i poprosił mnie tylko o zapłacenie tego, co uważałem za uczciwe, kiedy skończył całą pracę, nie mogłem sobie pozwolić na zapłacenie mu tego!! ponieważ spędził tak wiele godzin, przeglądając wszystko, aby to uruchomić, ale zapłaciłem tyle, na ile mogłem sobie pozwolić. Poleciłbym tego faceta każdemu, kto ma problemy z gubieniem kluczy itp., facet jest niesamowity!!!

#31 ·
Cześć @Jaguarandi,
Czy udało Ci się rozwiązać problem?
Myślę, że to tylko wadliwy IAU. To mała jednostka antenowa obok kolana kierowcy. Twoje pierwsze DTC wyglądają tak. Lub VIM (blokada kolumny kierownicy).

Image

Zacząłbym od prostego i taniego IAU. Jest on podłączony tylko przez LIN.

Pozdrawiam
Dirk

#32 ·
Rozpoczęcie konfigurowania modułu sterowania nadwoziem (bcm) jako nowego rozwiązało mój problem :| ale musiałem za to zapłacić 50 dolarów, więc jestem zaskoczony, że sam tego nie spróbowałem. Mam nadzieję, że komuś się to przyda!!! Udało mi się uniknąć kłopotów, miałem zamiar usunąć pcm & bcm & bcmb i wysłać je do ponownego flashowania....

#33 · (Edited)
Pomocna opinia!!
Ale 50 to rozsądna cena. W Niemczech cena wynosi około 400 EUR od osób prywatnych, które wiedzą, co robią. Cytuję 100 do 250 EUR za przeprogramowanie kvm i bcm i bcmb w przypadku braku zapłonu w ogóle.

Pozdrowienia
Dirk