Jaguar Forum banner
101 - 120 of 148 Posts
Nie jestem pewien, czy ktoś próbował rezystorów w detektorach, ale myślę, że warto spróbować.
Próbowałem. Próbowałem różnych wartości, wszystkie powodowały wyświetlanie błędu PSS na desce rozdzielczej. To samo się skasuje po ponownym podłączeniu czujników i włączeniu zapłonu, co spowoduje przeprowadzenie przez system autotestu. Wewnątrz czujnika znajduje się płytka drukowana z dyskretną elektroniką, nie zawracałem sobie głowy szukaniem ich, żeby dowiedzieć się, co i jak działa.

owns 2018 Jaguar F-Pace S Supercharged
Mam. Próbowałem różnych wartości, wszystkie powodowały wyświetlanie błędu PSS na desce rozdzielczej. To samo się wyczyści po ponownym podłączeniu czujników i włączeniu zapłonu, co spowoduje samotestowanie systemu. Wewnątrz czujnika znajduje się płytka drukowana z dyskretną elektroniką, nie zawracałem sobie głowy szukaniem jej, żeby dowiedzieć się co i jak działa.
W czujnikach MY2012 są one dokładnie takie same jak czujniki poduszek powietrznych. Może uda Ci się coś znaleźć na tej podstawie. Jeśli wysyłają dane w formacie cyfrowym, tj. dwa poziomy napięcia, rezystory nie pomogą.
A co z zastąpieniem poduszek powietrznych jednym z tych fałszywych modułów poduszek powietrznych?

Wygląda więc na to, że można włożyć kilka rezystorów do złącza poduszki powietrznej (oszczędzając w ten sposób maskę przed uszkodzeniem, ale nie moduł), lub pójść drogą SDD i całkowicie ją wyłączyć.

Droga SDD ma jednak swoje wady, jeśli nie jesteś dobrze zorientowany, więc zdecydowanie radzę zaangażować jednego z naszych ekspertów, nawet zdalnie przez teamview.

Łatwiejszą opcją byłoby przeniesienie akcelerometrów z wnętrza przedniego zderzaka i przykręcenie ich do ramy pomocniczej. Nie wyłączanie, ale z pewnością znacznie zmniejszające czułość.

Nie jestem pewien, jaki to miałoby efekt. Można by pomyśleć, że zareagowałoby tylko na ruch do przodu/do tyłu, ale czy uruchomiłoby się również na wybojach itp., gdyby było przymocowane do czegoś bardziej solidnego niż nieco bardziej elastyczny zderzak?

Nie jestem pewien, jaki to miałoby efekt. Można by pomyśleć, że zareagowałoby tylko na ruch do przodu/do tyłu, ale czy uruchomiłoby się również od dziury w jezdni itp., gdyby było przymocowane do czegoś bardziej solidnego niż nieco bardziej elastyczny zderzak?

Naprawdę nie mam pojęcia, ale nie jestem pewien, czy chciałbym testować tę teorię.
Słuszna uwaga. Następnie przymocuj je za pomocą opaski zaciskowej. Lub przyklej do kawałka pianki konstrukcyjnej.

W pełni się zgadzam i rozczarowujące jest odkrycie instrukcji obsługi, które są niezgodne z samochodem, do którego są przypisane. To samo w sobie nie budzi zaufania, że czyjeś założenia będą prawdopodobnie słuszne.

Dobrze udokumentowano, że rzeczywiste bezpieczniki niewiele przypominają to, co jest w książce. To nie tylko to, jest ich kilka w różnych miejscach.

• Like
Reactions: BrianRC
Był listopad 2014 roku, wersja po liftingu, ale przed zmianą modelu na 260. Chociaż historia serwisowa online wskazuje na rok 2015. Jest to LHD, pochodzący z Niemiec, ale obecnie zarejestrowany we Francji (gdzie mieszkam). Pamiętam teraz, że numer MY dotyczy samochodów z siedzibą w Wielkiej Brytanii

W przedziale bezpieczników w bagażniku znalazłem F36, czerwoną bezpiecznik 10A. Instrukcja obsługi opisuje go jako bezpiecznik dla "Systemu ochrony pieszych". Usunąłem go, aby zobaczyć, jakie miałby to skutki. Nie było żadnych komunikatów, kodów błędów ani problemów.
Może kiedyś go włożę z powrotem.;)
Ciekawe! W ramach eksperymentu tymczasowo usunąłem ten sam bezpiecznik w moim SV8 z 2008 roku i na desce rozdzielczej pojawił się komunikat o błędzie: "Sprawdź system bezpieczeństwa pieszych" z prostokątem ostrzegawczym (podobnym do otwartych drzwi itp.)

Był listopad 2014 roku, wersja po liftingu, ale przed zmianą modelu na 260. Chociaż zapis serwisowy online pokazuje rok 2015. Jest to samochód z kierownicą po lewej stronie, pochodzący z Niemiec, ale zarejestrowany we Francji (gdzie mieszkam). Teraz pamiętam, że numer MY dotyczy samochodów z siedzibą w Wielkiej Brytanii
Instrukcje obsługi wydają się nieprawidłowe dla SRS i PPS.

Obawiam się, że w przypadku XF z 2014 roku całkowicie wyłączyłeś system poduszek powietrznych, co również wyłącza PPS.

Wydaje mi się jasne, że F36 jest spójne dla SRS (i PPS) we wszystkich modelach po liftingu.
F35 lub f34 różnią się dla nich, ale dotyczą innych systemów.

W przypadku modeli sprzed liftingu f36 dotyczy PPS, a f35 SRS. Mogą więc usunąć f36 i wyłączyć PPS, jeśli nie przeszkadza im ostrzeżenie "Sprawdź pps".

Dlatego nie widzisz ostrzeżenia. Kiedy uruchomisz samochód, kontrolka poduszki powietrznej prawdopodobnie w ogóle się nie zaświeci, nawet na kilka sekund.
Zwykle jest włączona, a po włączeniu silnika pozostaje włączona przez kilka sekund, a następnie się wyłącza.

Interesujące! W ramach eksperymentu tymczasowo usunąłem ten sam bezpiecznik w moim SV8 z 2008 roku i na desce rozdzielczej pojawił się komunikat o błędzie: "Sprawdź system bezpieczeństwa pieszych" z prostokątem ostrzegawczym (podobnym do otwartych drzwi itp.)
w odniesieniu do mojej poprzedniej wiadomości, Twój eksperyment jest poprawny. W ten sposób możesz wyłączyć pps, jeśli możesz znieść to ostrzeżenie na desce rozdzielczej przez cały czas.

Instrukcje obsługi wydają się nie być poprawne dla SRS i PPS.

Obawiam się, że w przypadku XF z 2014 roku całkowicie wyłączyłeś system poduszek powietrznych, co również wyłącza PPS.

Wydaje mi się jasne, że F36 jest spójne dla SRS (i PPS) dla wszystkich modeli po liftingu.
F35 lub f34 różnią się dla nich, ale są dla innych systemów.

Dla modeli sprzed liftingu f36 jest dla PPS, a f35 dla SRS. Mogą więc usunąć f36 i wyłączyć PPS, jeśli nie przeszkadza im ostrzeżenie "Check pps".

Dlatego nie widzisz ostrzeżenia. Kiedy uruchomisz samochód, kontrolka poduszki powietrznej prawdopodobnie w ogóle się nie zaświeci, nawet na kilka sekund.
Zwykle jest włączona, a po włączeniu silnika pozostaje włączona przez kilka sekund, a następnie gaśnie.
Nie mogę jednak uwierzyć, że można całkowicie wyłączyć system poduszek powietrznych i nie otrzymać żadnego ostrzeżenia. To bardzo ważny system bezpieczeństwa i byłbym bardzo zaskoczony, gdyby Jaguar nie umieścił na desce rozdzielczej dużej, czerwonej, migającej kontrolki ostrzegawczej, informującej, że nie działa poprawnie, nawet jeśli ta usterka nie występuje.

• Like
Reactions: OBC John
Nie mogę uwierzyć, że można całkowicie wyłączyć system poduszek powietrznych i nie otrzymać żadnego ostrzeżenia. To bardzo ważny system bezpieczeństwa i byłbym bardzo zaskoczony, gdyby Jaguar nie umieścił na desce rozdzielczej dużej, czerwonej, migającej kontrolki ostrzegawczej, która informuje, że nie działa prawidłowo, nawet jeśli ta usterka polega na braku zasilania.
Zgadzam się w 100% i również byłbym zaskoczony, ale Carpo już to próbował. Dla SRS podstawowym standardowym ostrzeżeniem jest kontrolka poduszki powietrznej. Jeśli nie pojawia się podczas uruchamiania, oznacza to, że system nie jest zainstalowany, a jeśli pozostaje włączona, oznacza to, że występuje z nim problem. Rozumiem, że biorąc pod uwagę, że te samochody cały czas wyświetlają czerwone i pomarańczowe ostrzeżenia dla wszystkiego, nie ma sensu, że używają tylko kontrolki poduszki powietrznej do ostrzegania, co można łatwo przeoczyć.

Gdyby nie dotyczyło to poduszki powietrznej, spróbowałbym, ale nie warto ryzykować, ponieważ i tak nie zamierzam wyłączać PPS w moim samochodzie.

Czekam, aż Carpo potwierdzi sytuację z kontrolką poduszki powietrznej podczas uruchamiania silnika. Jeśli kontrolki poduszek powietrznych zaświecą się i zgasną po uruchomieniu silnika, oznacza to, że F36 jest dla innego systemu, co nie ma sensu. Samochód BRC jest również z tego samego MY.

Więc, właśnie sprawdziłem z wyjętym bezpiecznikiem 36 (PPS) i włączonym zapłonem, i pomarańczowa lampka ostrzegawcza poduszki powietrznej (po prawej stronie na obrotomierzu) zapala się na sekundę lub dwie, a następnie gaśnie (podobnie jak inne). Przypuszczam, że oznacza to, że system poduszek powietrznych działa. Nie widzę dedykowanego bezpiecznika w instrukcji obsługi dla systemu poduszek powietrznych, chyba że jest on objęty bezpiecznikiem F35 systemu dodatkowego zabezpieczenia (SRS).

Więc, właśnie sprawdziłem z wyjętym bezpiecznikiem 36 (PPS) i włączonym zapłonem, a pomarańczowa lampka ostrzegawcza poduszki powietrznej (po prawej stronie na obrotomierzu) zapala się na sekundę lub dwie, a następnie gaśnie (podobnie jak inne). Przypuszczam, że oznacza to, że system poduszek powietrznych działa. Nie widzę dedykowanego bezpiecznika w instrukcji obsługi dla systemu poduszek powietrznych, chyba że jest on objęty bezpiecznikiem F35 systemu dodatkowego zabezpieczenia (SRS).
Dzięki za potwierdzenie. Czy bezpiecznik F34 jest u Ciebie zainstalowany?

Tak, F34 jest zajęty przez czerwoną bezpiecznik 10A. Niemiecka instrukcja obsługi nie wskazuje tu bezpiecznika i generalnie nie przypomina tego, co jest zainstalowane. Gdybym wiedział, co F34 powinien kontrolować, mógłbym go wyciągnąć i zobaczyć, ale obawiam się wyciągania bezpieczników ad hoc, ponieważ udało mi się zabić moją elektrykę podczas instalacji przedniej kamery jakiś czas temu (wszystko już naprawione).

101 - 120 of 148 Posts