Jaguar Forum banner
141 - 160 of 167 Posts
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Cześć, po zainstalowaniu nowego akumulatora mój Jaguar XF Sportbrake 2012 2.2d nie rozpoznał kluczy. Udało mi się je przeprogramować i samochód się włącza, ale nie chce się uruchomić. Zaktualizowałem niektóre moduły. Jednak po uruchomieniu programu KVM na końcu otrzymuję komunikat „Nie udało się zapisać docelowego identyfikatora zabezpieczeń”.

Poniżej znajdują się zdjęcia mojej obecnej sytuacji i kodów błędów. Mam nadzieję, że ktoś może pomóc.

Wygląda na to, że BCM ma niewłaściwe oprogramowanie układowe i niewłaściwy numer VIN.
Być może został nawet zastąpiony BCM z sedana (ma oprogramowanie układowe dla BCM z sedana).
BCM sedana i sportbrake różnią się fizycznie (przynajmniej dla tylnej wycieraczki i pompy spryskiwaczy przedniej/tylnej szyby).

Przedostatnia litera numeru części sportbrake bcm to "B", więc prawdopodobnie powinieneś sprawdzić naklejkę na BCM, a jeśli przedostatnia litera to "B", sprawdź również, czy na etykiecie płytki drukowanej widnieje napis "BCM-Spbrk".

Tak (w przeciwnym razie przynajmniej spryskiwacze przedniej szyby i tylna wycieraczka nie będą działać).
Czy jest jakiś sposób, abym mógł zaprogramować moduł BCM modelu sedan, aby tymczasowo współpracował z wersją Sportbrake, dopóki nie będę mógł zdobyć właściwej wersji Sportbrake? Bardzo dziękuję za pomoc i za zidentyfikowanie problemu.

Czy jest jakiś sposób, abym mógł zaprogramować model BCM sedana, aby tymczasowo współpracował z Sportbrake, dopóki nie będę mógł zdobyć właściwej wersji Sportbrake? Bardzo dziękuję za pomoc i zidentyfikowanie problemu.
Być może oryginalny BCM można sklonować do sedana za pomocą zewnętrznego programatora BDM, ponieważ SoC jest taki sam, ale biorąc pod uwagę różnice w obwodach, nie mogę powiedzieć, czy zapali się podczas użytkowania!

Zastanawiam się, jaka jest sytuacja, czy wymieniłeś oryginalny BCM Sportbrake na sedan, czy nabyłeś samochód w ten sposób i nigdy go nie uruchomiłeś, czy nabyłeś samochód w ten sposób w stanie działającym z niedziałającymi spryskiwaczami i tylną wycieraczką, czy nadal masz oryginalny, być może uszkodzony BCM Sportbrake itp.?

Być może oryginalny BCM można sklonować do tego z sedana za pomocą zewnętrznego programatora BDM, ponieważ SoC jest taki sam, ale biorąc pod uwagę różnice w obwodach nie mogę powiedzieć, czy zapali się podczas użytkowania!

Zastanawiam się, jaka jest sytuacja, czy wymieniłeś oryginalny BCM sportbrake na ten z sedana, czy nabyłeś samochód w ten sposób i nigdy go nie uruchomiłeś, czy nabyłeś samochód w ten sposób w stanie działającym z niedziałającymi spryskiwaczami i tylną wycieraczką, czy nadal masz oryginalny, być może wadliwy BCM sportbrake itp.
Oto sytuacja: Kupiłem sportbrake, mimo że miał problemy - wszystkie klucze zaginęły i był kod błędu. Po przeczytaniu wielu informacji na temat problemu, zdecydowałem się kontynuować zakup. Samochód stał na naprawie w fińskim salonie, który rzekomo specjalizuje się w samochodach Land Rover i Jaguar, chociaż nie wydawali się zbyt profesjonalni podczas sprzedaży. Pomyślałem, że łatwo będzie zresetować lub ponownie zakodować samochód samodzielnie. Wygląda jednak na to, że warsztat naprawczy już wymienił BCM (wersja sedan) i próbował go przeprogramować. Jutro pójdę zapytać warsztat, czy wymienili BCM, a jeśli tak, spróbuję przełączyć go z powrotem na oryginalny. Spróbuję również lepiej zrozumieć, jaką pracę już wykonali.

Tak, jeśli masz szczęście, mogą jeszcze mieć oryginalny, czasami są po prostu uszkodzone i wymagają przeprogramowania za pomocą programatora BDM, oficjalnym rozwiązaniem dealera jest ich wymiana w takiej sytuacji. Czasami piny na niebieskim złączu są skorodowane z powodu płynu do spryskiwaczy, który przedostaje się przez okablowanie z pompy spryskiwaczy, płytka ma dość dobrą powłokę konformalną, więc często można je uratować, albo za pomocą zamiennych pinów do złącza, albo przez przylutowanie przewodów z tyłu, aby ominąć złącze. (Chociaż, jeśli korozja pinów jest naprawdę zła, może przenieść wodę do wewnętrznych warstw płytki i zrujnować płytkę drukowaną.) Mogą również założyć, że uległa awarii z powodu wnikania wody, mimo że prawdziwym powodem jest uszkodzenie emulowanego eepromu z powodu niskiego napięcia / odłączenia akumulatora.

Dobrze, sytuacja stała się nieco jaśniejsza po mojej wizycie w warsztacie. Poprzedni właściciel (który posiadał samochód przez około dwa tygodnie) oddał samochód do naprawy, ponieważ pompa spryskiwaczy i zamki drzwi nie działały. Kiedy samochód został przywieziony, miał skrzynkę pokazaną na zdjęciu, która niestety była również wersją sedan. Próbowali zaktualizować obie skrzynki do samochodu. Spróbuję dzisiaj zaktualizować tę skrzynkę modelu sedan, mając nadzieję, że ma ona prawidłowy kod VIN, mimo że jest to zła skrzynka.

Patrząc w przyszłość, będę musiał zdobyć jednostkę BCM specjalnie dla modelu Sportbrake, najlepiej taką, która została zresetowana do ustawień fabrycznych i oczywiście dostarczona do Finlandii. Czy ktoś wie, gdzie mógłbym znaleźć taką w rozsądnej cenie? Bardzo dziękuję za to fantastyczne forum!
Image

Dobrze, sytuacja stała się nieco jaśniejsza po mojej wizycie w warsztacie. Poprzedni właściciel (który posiadał samochód przez około dwa tygodnie) oddał samochód do naprawy, ponieważ pompa spryskiwaczy i zamki w drzwiach nie działały. Kiedy samochód został przywieziony, miał skrzynkę pokazaną na zdjęciu, która niestety była również wersją sedan. Próbowali zaktualizować obie skrzynki do samochodu. Spróbuję dzisiaj zaktualizować tę skrzynkę modelu sedan, mając nadzieję, że ma ona prawidłowy kod VIN, mimo że jest to zła skrzynka.

Patrząc w przyszłość, będę musiał zdobyć jednostkę BCM specjalnie dla modelu Sportbrake, najlepiej taką, która została zresetowana do ustawień fabrycznych i oczywiście dostarczona do Finlandii. Czy ktoś wie, gdzie mógłbym taką znaleźć w rozsądnej cenie? Bardzo dziękuję za to fantastyczne forum!
Jeśli chodzi o "taki, który został zresetowany do ustawień fabrycznych", jeśli masz rozsądne umiejętności lutowania, prawdopodobnie warto zaopatrzyć się w programator BDM (xprog 5.84 wydaje się być wybranym narzędziem dla większości ludzi, mówi się, że 5.55 ma problemy z odczytem dflash, więc najlepiej unikać 5.55) i zrobić to samemu - zrzucić pflash i eeprom, a następnie edytować numery VIN, aby pasowały do ​​Twojego samochodu (używając "edytora szesnastkowego") i zapisać je z powrotem. Wtedy powinno być prawie tak dobrze, że możesz zaprogramować go za pomocą SDD.

Szczegóły okablowania / lutowania znajdują się w następnym poście, https://www.jaginfo.org/posts/2948062/ i w następnym poście po nim, ale nie używaj "dziewiczej" pamięci eeprom z tego postu, ponieważ jest ona przeznaczona do sedana i spowoduje, że spryskiwacze w sportbrake nie będą działać.

Tak, te ???? wskazują na uszkodzenie emulowanej pamięci eeprom, emulację można naprawić tylko za pomocą zewnętrznego programatora, takiego jak xprog. Możesz (raczej nieznane z BCM w sedanie w sportbrake) być w stanie zaprogramować BCM "jako nowy" za pomocą SDD, aby uruchomić samochód do następnego odłączenia akumulatora (innym typowym problemem, jeśli to zrobisz, jest to, że spryskiwacze przedniej szyby nie działają (nawet w sedanach) - ale ponieważ nie masz nadziei na uruchomienie spryskiwaczy/tylnej wycieraczki w sportbrake bez odpowiedniego BCM, może to oznaczać, że możesz przemieszczać samochód, pomijając odłączenie akumulatora, podczas gdy czekasz na dostawę programatora i szukasz BCM sportbrake.) Przypuszczam, że po ponownym flashowaniu za pomocą programatora BDM możesz podłączyć jeden z przewodów (prawdopodobnie niebieski i biały) do pompy spryskiwacza sportbrake (są to dwa dolne piny na niebieskim złączu) do wyjścia pompy spryskiwacza sedana (pin 7 na górnym lewym złączu), a drugi do masy (możesz potrzebować je zamienić, aby zasilać przednią szybę, a nie tylną), ale nie mogę powiedzieć, że pompa sportbrake uszkodzi go z powodu różnych wymagań prądowych lub informacji zwrotnych z silnika po zatrzymaniu (sedan może mieć diodę zapobiegającą sprzężeniu zwrotnemu, ponieważ działa tylko w jednym kierunku, podczas gdy sportbrake nie może, ale sterowniki mostka H używane w sportbrake bcm są do tego przeznaczone) Nie mam pojęcia, czy wolno ci go używać na drodze bez tylnej wycieraczki/spryskiwacza, ale jest to o wiele mniej niepokojące niż brak przedniego spryskiwacza!

Przepraszam, że wtrącam się. Mam więc ten sam problem, co wielu poprzednich właścicieli Jaga. BCM straciło większość swojego oprogramowania, zostało odbudowane na stole warsztatowym, więc ma teraz VIN i większość swojej konfiguracji z powrotem. Mam teraz pytanie, jaka jest prawidłowa kolejność funkcji SDD, aby uruchomić samochód i ponownie nie uszkodzić BCM?

Co zrobiłem to:
1. Samochód może zweryfikować, że wcześniej do samochodu skonfigurowano 2 klucze, rozpoznał 2 klucze.
2. Wysuszyłem funkcję Security - Immobilization, nie powiodła się.
3. Uruchomiłem Security - Start authorization status - nie powiodło się. Myślę, że wymagało to oprogramowania z internetu, ale moja obecna wersja SDD go nie ma. Utworzę nową maszynę wirtualną z poprzednią wersją, aby mieć połączenie z internetem i pobierać aktualizacje z internetu.
4. W tej chwili mam takie DTC:
Image

Zalecenia SDD to:
Image

I z dodatków
Image

Nie wszedłem w tryb inżynieryjny, więc w razie potrzeby mogę to również zrobić. Osoba, która odbudowała BCM, powiedziała, że powinienem rozpocząć "naprawę" od ponownej konfiguracji BCMB, a nie BCM. Moje pytanie po tej długiej historii brzmi, jaka jest prawidłowa kolejność i jakie funkcje serwisowe należy uruchomić, aby działało to poprawnie?

Tak, te ???? wskazują, że emulowany eeprom jest uszkodzony, emulację można naprawić tylko za pomocą zewnętrznego programatora, takiego jak xprog. Ty możesz (raczej nieznane z BCM w sedanie w sportbrake) zaprogramować BCM "jako nowy" za pomocą SDD, aby uruchomić samochód do następnego odłączenia akumulatora (innym typowym problemem, jeśli to zrobisz, jest to, że spryskiwacze przedniej szyby nie działają (nawet w sedanach) - ale ponieważ nie masz nadziei na uruchomienie spryskiwaczy/tylnej wycieraczki sportbrake bez odpowiedniego BCM, może to oznaczać, że możesz przemieszczać samochód, pomijając odłączenie akumulatora, podczas gdy czekasz na dostawę programatora i szukasz BCM sportbrake.)

Przypuszczam, że po ponownym flashowaniu za pomocą programatora BDM możesz podłączyć jeden z przewodów (prawdopodobnie niebieski i biały) do pompy spryskiwacza sportbrake (są to dwa dolne piny na niebieskim złączu) do wyjścia pompy spryskiwacza sedana (pin 7 w lewym górnym złączu), a drugi do masy (możesz potrzebować je zamienić, aby zasilić przednią szybę, a nie tylną), ale nie mogę powiedzieć, że pompa sportbrake uszkodzi ją z powodu różnych wymagań prądowych lub sprzężenia zwrotnego z silnika, gdy się zatrzymuje (sedan może mieć diodę, aby zapobiec sprzężeniu zwrotnemu, ponieważ działa tylko w jednym kierunku, podczas gdy sportbrake nie może, ale sterowniki mostka H używane w sportbrake bcm są zaprojektowane tak, aby sobie z tym radzić) Nie mam pojęcia, czy wolno ci będzie z niego korzystać na drodze bez tylnej wycieraczki/spryskiwacza, ale jest to o wiele mniej niepokojące niż brak przedniego spryskiwacza!
Cześć @Kukkolasse
Jeśli naprawiłeś ten problem z ???? i nadal masz problem z identyfikatorem docelowym, spójrz na IAU. Spróbowałbym po prostu zdobyć używany i spróbować. Tanio i łatwo. Po prostu podłącz i graj.
https://www.jaginfo.org/posts/3001342/
XF_Phil bardzo mi pomógł, wskazując mi ten kierunek.

Pozdrawiam
Dirk

Wygląda na to, że ostatnio jest cała pandemia tego problemu, ponieważ ostatnio było tu kilka dobrych postów na ten temat.
Sprawdź mój post tutaj:
Wygląda na to, że zapomniałeś dodać link.

O ile nie natknąłeś się na wiele przypadków, nie jestem pewien, czy kwalifikuje się to jako "pandemia" tylko z twoim samochodem, moim samochodem i tym, przy którym Dirk pomagał.
Cóż, i może @krisz082 też, ale czekam na informację zwrotną na temat jego drugiej wymiany IAU (może pierwsza też była wadliwą częścią).
Zwłaszcza w porównaniu do setek postów o uszkodzonych BCM.

141 - 160 of 167 Posts