Witajcie wszyscy, wymieniłem akumulator rozruchowy w moim Jaguarze XF 2.2 l z 2014 roku. potem kluczyk nie został już znaleziony. czy masz dla mnie rozwiązanie? Z poważaniem, Levin
Tak (w przeciwnym razie przynajmniej spryskiwacze przedniej szyby i tylna wycieraczka nie będą działać)Na pierwszy rzut oka wydaje się, że BCM jest przeznaczony do modelu sedan. Czy to oznacza, że muszę teraz kupić nowy BCM specjalnie do sportbrake?
View attachment 203176
Czy jest jakiś sposób, abym mógł zaprogramować moduł BCM modelu sedan, aby tymczasowo współpracował z wersją Sportbrake, dopóki nie będę mógł zdobyć właściwej wersji Sportbrake? Bardzo dziękuję za pomoc i za zidentyfikowanie problemu.Tak (w przeciwnym razie przynajmniej spryskiwacze przedniej szyby i tylna wycieraczka nie będą działać).
Być może oryginalny BCM można sklonować do sedana za pomocą zewnętrznego programatora BDM, ponieważ SoC jest taki sam, ale biorąc pod uwagę różnice w obwodach, nie mogę powiedzieć, czy zapali się podczas użytkowania!Czy jest jakiś sposób, abym mógł zaprogramować model BCM sedana, aby tymczasowo współpracował z Sportbrake, dopóki nie będę mógł zdobyć właściwej wersji Sportbrake? Bardzo dziękuję za pomoc i zidentyfikowanie problemu.
Oto sytuacja: Kupiłem sportbrake, mimo że miał problemy - wszystkie klucze zaginęły i był kod błędu. Po przeczytaniu wielu informacji na temat problemu, zdecydowałem się kontynuować zakup. Samochód stał na naprawie w fińskim salonie, który rzekomo specjalizuje się w samochodach Land Rover i Jaguar, chociaż nie wydawali się zbyt profesjonalni podczas sprzedaży. Pomyślałem, że łatwo będzie zresetować lub ponownie zakodować samochód samodzielnie. Wygląda jednak na to, że warsztat naprawczy już wymienił BCM (wersja sedan) i próbował go przeprogramować. Jutro pójdę zapytać warsztat, czy wymienili BCM, a jeśli tak, spróbuję przełączyć go z powrotem na oryginalny. Spróbuję również lepiej zrozumieć, jaką pracę już wykonali.Być może oryginalny BCM można sklonować do tego z sedana za pomocą zewnętrznego programatora BDM, ponieważ SoC jest taki sam, ale biorąc pod uwagę różnice w obwodach nie mogę powiedzieć, czy zapali się podczas użytkowania!
Zastanawiam się, jaka jest sytuacja, czy wymieniłeś oryginalny BCM sportbrake na ten z sedana, czy nabyłeś samochód w ten sposób i nigdy go nie uruchomiłeś, czy nabyłeś samochód w ten sposób w stanie działającym z niedziałającymi spryskiwaczami i tylną wycieraczką, czy nadal masz oryginalny, być może wadliwy BCM sportbrake itp.
Jeśli chodzi o "taki, który został zresetowany do ustawień fabrycznych", jeśli masz rozsądne umiejętności lutowania, prawdopodobnie warto zaopatrzyć się w programator BDM (xprog 5.84 wydaje się być wybranym narzędziem dla większości ludzi, mówi się, że 5.55 ma problemy z odczytem dflash, więc najlepiej unikać 5.55) i zrobić to samemu - zrzucić pflash i eeprom, a następnie edytować numery VIN, aby pasowały do Twojego samochodu (używając "edytora szesnastkowego") i zapisać je z powrotem. Wtedy powinno być prawie tak dobrze, że możesz zaprogramować go za pomocą SDD.Dobrze, sytuacja stała się nieco jaśniejsza po mojej wizycie w warsztacie. Poprzedni właściciel (który posiadał samochód przez około dwa tygodnie) oddał samochód do naprawy, ponieważ pompa spryskiwaczy i zamki w drzwiach nie działały. Kiedy samochód został przywieziony, miał skrzynkę pokazaną na zdjęciu, która niestety była również wersją sedan. Próbowali zaktualizować obie skrzynki do samochodu. Spróbuję dzisiaj zaktualizować tę skrzynkę modelu sedan, mając nadzieję, że ma ona prawidłowy kod VIN, mimo że jest to zła skrzynka.
Patrząc w przyszłość, będę musiał zdobyć jednostkę BCM specjalnie dla modelu Sportbrake, najlepiej taką, która została zresetowana do ustawień fabrycznych i oczywiście dostarczona do Finlandii. Czy ktoś wie, gdzie mógłbym taką znaleźć w rozsądnej cenie? Bardzo dziękuję za to fantastyczne forum!
Cześć @KukkolasseTak, te ???? wskazują, że emulowany eeprom jest uszkodzony, emulację można naprawić tylko za pomocą zewnętrznego programatora, takiego jak xprog. Ty możesz (raczej nieznane z BCM w sedanie w sportbrake) zaprogramować BCM "jako nowy" za pomocą SDD, aby uruchomić samochód do następnego odłączenia akumulatora (innym typowym problemem, jeśli to zrobisz, jest to, że spryskiwacze przedniej szyby nie działają (nawet w sedanach) - ale ponieważ nie masz nadziei na uruchomienie spryskiwaczy/tylnej wycieraczki sportbrake bez odpowiedniego BCM, może to oznaczać, że możesz przemieszczać samochód, pomijając odłączenie akumulatora, podczas gdy czekasz na dostawę programatora i szukasz BCM sportbrake.)
Przypuszczam, że po ponownym flashowaniu za pomocą programatora BDM możesz podłączyć jeden z przewodów (prawdopodobnie niebieski i biały) do pompy spryskiwacza sportbrake (są to dwa dolne piny na niebieskim złączu) do wyjścia pompy spryskiwacza sedana (pin 7 w lewym górnym złączu), a drugi do masy (możesz potrzebować je zamienić, aby zasilić przednią szybę, a nie tylną), ale nie mogę powiedzieć, że pompa sportbrake uszkodzi ją z powodu różnych wymagań prądowych lub sprzężenia zwrotnego z silnika, gdy się zatrzymuje (sedan może mieć diodę, aby zapobiec sprzężeniu zwrotnemu, ponieważ działa tylko w jednym kierunku, podczas gdy sportbrake nie może, ale sterowniki mostka H używane w sportbrake bcm są zaprojektowane tak, aby sobie z tym radzić) Nie mam pojęcia, czy wolno ci będzie z niego korzystać na drodze bez tylnej wycieraczki/spryskiwacza, ale jest to o wiele mniej niepokojące niż brak przedniego spryskiwacza!
Wygląda na to, że zapomniałeś dodać link.Wygląda na to, że ostatnio jest cała pandemia tego problemu, ponieważ ostatnio było tu kilka dobrych postów na ten temat.
Sprawdź mój post tutaj: